Български географски фестивал - Бургас 2024 (регистрация на участници)

След фестивалите в Ямбол през 2015 г.Казанлък през 2016 г.Пазарджик през 2017 г., Русе през 2018 г., Стара Загора 2019 г., двата онлайн фестивала през 2021 и 2022 г. и София 2023 г. отправяме поглед към деветия по ред географски фестивал в България. На 27 и 28 април 2024 г. Бургас ще бъде и географска столица на България, ставайки седмият град, приемащ Фестивала! Събитието ще се осъществи с подкрепата на община Бургас и в партньорство с Филиала на Софийския университе в града! 

Какво ще се случи на Фестивала?

- интерактивни и практически състезания: отборно състезание „Географиада“, индивидуално състезание „Разходка с изненади“ и онлайн индивидуално състезание за дигитални картографски умения „Фестивален мапатон“ (който ще се проведе няколко дни преди самия фестивал);

- географски куиз за студенти (отборно състезание);

- сесии от презентации на учени географи и именити пътешественици;

- географски изложби и експозиции;

- дейности за професионална квалификация на учители;

- организиране на тематични щандове с географски книги, атласи, сувенири и текстил;

- представяне на образователните възможности за висше образование в сферата на науките за Земята;

- обявяване на победителите в националните конкурси за ученици, за учители, за студенти и за любители на географията;

- и много тематични географски изненади и забавни моменти.

Организаторите

Съорганизатори на Фестивала са Географ БГ, Община Бургас, Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Филиал на ​СУ „Св. Климент Охридски“ в Бургас и ​Българско географско дружество.

Организационният комитет за провеждане на мероприятието е в състав: проф. д-р Румен Пенин (председател), проф. д-р Климент Найденов (декан на ГГФ), Михаил Ненов (зам.-кмет на община Бургас), проф. д-р Теодор Седларски (директор на Филиал на СУ в Бургас), доц. д-р Димитър Желев (съосновател на Географ БГ), доц. д-р Евгения Сарафова (съосновател на Географ БГ), доц. д-р Стелиян Димитров (председател на БГД), проф. д-р Стоян Недков (зам.-директор на НИГГГ на БАН), проф. д-р Димитър Симеонов, доц. д-р Георги Бърдаров, доц. д-р Галин Петров, доц. д-р Мария Петрова, гл. ас. д-р Антонина Атанасова, гл. ас. д-р Калоян Цветков, гл. ас. д-р Августа Степчич, гл. ас. д-р Христина Проданова, д-р Димитър Атанасов, д-р Теодора Димитрова, ас. Кирил Николов, ас. Лидия Семерджиева, Боян Петров, Кристиан Кирилов, Николета Деспова.

Партньори на фестивала са НИГГГ на БАН, катедра „География“ на ИФ на ​​​​​ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“​​​​​, Фондация „Красива наука“, Издателство Klett, Издателство „Атласи“​​​​​, Science-Smart School of Sofia (Izzi Science for Kids), ПК „Мусагена“, ФСС към ГГФ на СУ, National Geographic, Национален университетски център „Геопространствени изследвания и технологии“, Фондация „ЛОПС“​​​​​, „Гео Адвенчърс“ ЕООД,  APECS България и др. 

Как може да участвате?

Участието във Фестивала е безплатно и става с регистрация чрез онлайн заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание). Някои от събитията ще бъдат с ограничен брой места, заради което ще се изисква допълнителна регистрация. Подробности за тези събития ще бъдат публикувани в сайта на Географ БГ и във Facebook групата на Фестивала. 

УЧЕНИЧЕСКИ И СТУДЕНТСКИ СЪСТЕЗАНИЯ

Отборно състезание „Географиада“

Форматът на състезанието по време на Фестивала предвижда провеждането на отборно състезание - Географиада. Заявлението за участие е отборно и се попълва от ръководителя на отбора (учител по география). Всеки един отбор, който участва, трябва да има ръководител и трябва да бъде съставен от 4 ученици-състезатели – двама до 7. клас и двама до 12. клас. Допуска се образуването на отбори с деца от две, три или четири училища. Допуска се едно училище да участва с повече от един самостоятелен отбор. Допуска се и втори учител-придружител на отбора. Един от учениците трябва да бъде посочен за капитан на отбора.

Самото състезание е интерактивно и в него участниците ще трябва да отговарят като отбор на въпроси/задачи в рамките на определено време. Състезанието е в два кръга - квалификационен (тест за всички отбори) и финален (мултимедиен за най-добрите 10 отбора от квалификациите). Въпросите на финала ще бъдат задавани мултимедийно, а надпреварата ще бъде проведена от модератор и пред публика. Тематиката на въпросите ще покрива сфери на географското познание както застъпени в обучението по география от 5. клас до 12. клас, така и от по-широка тематика. Допълнителна и детайлна информация ще бъде изпратена на регистрираните отбори.

Въпроси от изминалите години:

2015 г.: Полуфинал 1Полуфинал 2Финал; 2016 г.: Квалификационен кръгФинал; 2017 г.: Квалификационен кръгФинал; 2018 г.: Квалификационен кръг, Финал; 2019 г.: Квалификационен кръг, Финал.

За отборно участие, моля попълнете онлайн ФОРМАТА ЗА ОТБОРНА РЕГИСТРАЦИЯ. Очаквайте потвърждаващ имейл от Организациония комитет след регистрация в рамките на 3 работни дни, в който ще получите и допълнителна информация. Всеки регистриран ученик в отбор получава автоматично регистрация и за участие в индивидуалното състезание „Разходка с изненади“.

НАПРАВЕТЕ ОТБОРНА РЕГИСТРАЦИЯ ТУК!!!

Индивидуално ученическо състезание „Разходка с изненади“

Индивидуалното състезание „Разходка с изненади“ е уникален за България състезателен формат, при който учениците са тествани върху знания и умения, които непосредствено са придобили по време на образователна разходка из Морската градина. В него участват по право всички ученици, регистрирани в отборите за Географиада, както и всеки ученик, който не е член на отбор, но се е регистрирал като индивидуален участник на фестивала. 

Въпроси от изминали години:

Разходка с изненади 2015Разходка с изненади 2016Разходка с изненади 2017Разходка с изненади 2018Разходка с изненади 2019, Онлайн разходска с изненади 2021, Онлайн разходка с изненади 2022.

Инвидидуално ученическо онлайн състезание „Фестивален мапатон“

Състезанието ще се проведе в онлайн среда на 23 април 2024 г., вторник, от 20:00 до 21:30 ч. Учениците се регистрират самостоятелно за участие в посочената форма. Допълнително ще бъде пусната отделна публикация на сайта на Географ БГ, свързана с регистрацията за мапатона.

Отборно състезание за студенти „Географски куиз“

Събитието се организира в партньорство с Факултетния студентски съвет на ГГФ. Допълнително ще бъде пусната отделна публикация на сайта на Географ БГ, свързана са регистрацията за студентския куиз. 

ИНДИВИДУАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ НА ФЕСТИВАЛА

Всеки може да се включи във Фестивала като гост и зрител на отделните прояви – състезания, презентации, изложби и др. За да се получи сертификат и да се участва в проявите, където от организационна гледна точка се изисква предварителна бройка, е необходимо условие да се попълни ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНО УЧАСТИЕ. Също така молим всички представители на партниращи организации, които ще посетят Фестивала, да се регистрират своевременно.

НАПРАВЕТЕ РЕГИСТРАЦИЯ ЗА ИНДИВИДУАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ НА ФЕСТИВАЛА ТУК!!!

Национални географски конкурси преди Фестивала

Важни срокове:

- 31 март 2024 г. – краен срок за подаване на регистрационни заявления за участие във Фестивала;

- 10 април 2024 г. – краен срок за изпращане на материалите за участие в националните конкурси.

Транспорт, настаняване, сертификати:

Всеки от гостите на Фестивала организира и обезпечава настаняването си в хотел, разходите за транспорт и всички разходи от личен характер. Всеки участник избира сам мястото си на настаняване в града. Всеки участник сам организира транспорта си до Бургас. Покана за участие във фестивала ще бъде изпратена през системата на РУО към МОН до всяко едно училище в България в улеснение на процедурата по командироване.

За участниците във Фестивала е предвиден сертификат, а за победителите в конкурсите и състезанията – награди. Окончателната програма на Фестивала с точни локации на събитията по дни и часове ще бъде обявена след края на регистрацията за участие и ще бъде изпратена до всеки един регистрирал се участник.

Дейностите от фестивалната програма ще бъдат проведени на територията на Морската градина, Търговската гимназия и Конгресния център на пристанището.

И нека бъде Географски фестивал! 

Присъединете се Facebook групата на Българския географски фестивал!

За въпроси, свързани с участието на Фестивала, пишете на geografski.festival@gmail.com,  а за партньорски предложения - на hello@geograf.bg

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф