Детски работилници

Като част от програмата на Българския географски фестивал - София 2023 организираме серия от детски научни работилници в партньорство с Географ БГ. 

Детските работилници са създадени от специален и опитен екип от преподаватели с конкретна цел: растеж, развитие, грижа и образование на деца на възраст 5-13 години. Чрез тях ние осигуряваме на децата и техните семейства висококачествени грижи, с акцент върху науката.

Помагаме на учениците да развият математически умения и умения за четене с материали, подходящи за възрастта, така че те да имат основен старт в образованието си. Чрез работилниците ние помагаме на децата да учат чрез забавление, така те съчетават приятното с полезното. 

Също така екипът ни приема покани за провеждане на детски научни работилници на други локации. За повече информация свържете се с нас чрез страницата ни за контакти. 

Нашите работилници: 


Работилниците на Географ.БГ - учи и се забавлявай

Африка винаги е владяла въображението на децата. Било то като площ, било то като разнообразие, Черният континент впечатлява с уникалните си пейзажи, растения и животни. Работилница "Африка" цели да развие въображението и знанията на децата за втория по размери континент чрез забавни интерактивни занимания в следните посоки:

• животните в Африка

• растения в Африка

• пустините - как и защо са образувани

• защо в Африка хората са черни?

 

Планината Витоша се извисява грандиозно в южния край на град София. Освен любимо място за разходка в горещите дни, планината крие множество интересни тайни, ето част от тях:

  • Как се е образувала?
  • Защо е там?
  • Наистина ли е вулкан?
  • Има ли мечки в гората?
  • Къде се намира най-дългата пещерна система в България?

Кои са най-високите, най-широките, най-изумителните водопади в света? Защо са се образували? А освен от вода, има ли водопади и с други съставки? Ела и научи отговорите на тези въпроси, направи с нас модел на истински водопад и се забавлявай! 

 Да си откривател е призвание! По време на работилницата ще предизвикаме децата да влязат в ролята на някои от най-великите пътешественици и да почувстват емоцията от откриването на Новия свят. Ще си говорим за това как са си представяли европейците света преди Великите географски открития и как те променят изцяло живота на хората на Стария континент. А дали ще се учудят, когато разберат, че картофите, доматите и още куп други любими техни плодове и зеленчуци всъщност са донесени от новооткритите земи?

 

Какво са вулканите? Кои са най-големите и най-високите от тях? Кои са активните вулкани по света и кои са изригвали скоро? Има ли вулкани в България? Работилница „Вулкани“ цели да развие въображението и знанията на децата за вулканите по света и у нас. Заедно с нас те ще направят своите вулкани от безопасни материали, които ще изригнат пред очите им, ще разкажат за последствията и разбира се, ще се забавляват.

Какво са гръмотевиците и мълниите? Кога и къде се образуват? Опасни ли са и как да се предпазваме от тях по време на бури? Това са само част от нещата, които децата научават по време на тази работилница. С интересни опити и експерименти те ще видят нагледно най-интересните неща около тези природни явления. 

 Откланяме се леко от географията и в тази работилница ще изследваме клетките, от които сме съставени всички ние и живите организми около нас. Ние, хората, средно сме съставени от около 100 трилиона клетки. Те са като микроскопични химически лаборатории, в които хранителните вещества и енергията се използват, за да образуват мускули, нерви, кожа, хрущяли и кости. За още интересни и любопитни факти – в нашата работилница!

Знаеш ли, че освен за хапване, гумените мечета могат да служат и като забавен начин да ти покажем някои наистина сложни химични закони. Ако искаш да разбереш какво представляват частиците, от които сме изградени всички ние, въздухът, който дишаме, водата която пием, дори самите гумени мечета - заповядай тази събота при нас и се забавлявай! 

 Каква е била науката в Древен Египет? Страх ли те е от мумии, а искаш ли да се направиш на мумия? В тази работилница ще видиш в какво са вярвали древните хора и какви опити са правили! Ако искаш и ти да се пренесеш в тази древна страна, то ела и се забавлявай с нас!

 Има места и обекти на Земята, чието създаване все още не може да бъде обяснено. Много древни цивилизации са оставили следите си и предстои тепърва те да бъдат изучавани. С децата ще си говорим именно за тези интересни моменти от човешката история, които са напълно необясними от съвременната наука и ще обърнем внимание на най-известните места по Земята, на които има нещо загадъчно и необяснено.

Какво е да отидеш в Космоса? А лесно ли ще можеш да се завърнеш от него? Ще успееш ли да изобретиш надежден космически кораб, с който да се приземиш на Земята? – ако тези въпроси са интересни за вашето дете, то не трябва да изпуска  тази научна работилница.

 Земетресения се случват всеки ден, на различни места по света. Те са едно от многото доказателства, че Земята е жива, че тя се движи и променя всеки ден. По време на работилницата ще си говорим с децата за литосферните плочи, за това защо само на определени места по света се случват земетресения, какви са последиците от тях и разбира се, най-важното - какво да правим, когато се случи земетресение.

В тази работилница си говорим за звездите, галактиките, черните дупки и всички други известни на човечеството космически обекти, а всяко дете ще направи свои макети, които ще може да занесе у дома.

Антарктида е студено, диво и непознато място. Това е континентът с най-ниски средни температури, най-ниски валежи, най-силни ветрове и с най-голяма средна надморска височина. Все още белият континент пази много от своите тайни... Има толкова много неща, които ще разкажем (и демонстрираме!) на децата за това особено интересно място - например там се намира едно от най-невероятните езера в света - езерото Восток, денят и нощта са особени понятия, а температурите са... вледеняващи. Работилницата ще е пълна с пингвини, лед, макети, карти, но и мноооого добро настроение.

Луната е единственият естествен спътник на Земята и петият по размери в Слънчевата система. С децата ще направим опити в залата и ще разберем защо понякога тя е тънка и сърповидна, а има нощи, в които е голяма и ярка. Ще си говорим за това как се е образувала, защо има толкова много кратери на нея и дали наистина влияе върху живота на Земята.

Хайде с нас на космическа одисея до Червената планета! Възможно ли е да отидем там? Как може да стане това? Кой вече е ходил там? В тази научна работилница ще се научат отговорите на тези въпроси!

Има животни на Земята, от които обикновено доста ни е страх. За някои от тях битуват градски легенди и митове, които надхвърлят истинската опасност, а пък други не са за подценяване. С децата ще си говорим за най-опасните животни от планетата Земя, ще си направим кобра, ще видим по какъв начин отровата на змиите навлиза в кръвта и още много други интересни неща, които ще задоволят любопитството им.

Още от дълбока древност пещерите са свързани с човешкото развитие. Те са от първите домове на хората и са запазили първите образци на изобразителното изкуство. Работилница "Пещерите" разглежда подробно този феномен и обяснава на децата:

  • произхода на пещерите;
  • ​образуванията, които може да се срещнат вътре в тях;
  • най-интересните пещери по света и в България;
  • как да станем пещерни изследователи.

 Знаеш ли какво означава да си палеонтолог? Да търсиш фосили и да изследваш най-страшните животни, живели някога на Земята - динозаврите? В тази разботилница  ще разбереш много интересни факти за динозаврите, както и откъде успяваме да научим толкова подробности за техния живот.

Празниците са хубав повод за събиране на семейството, забавление и много подаръци. Ще си говорим за традиционни обичаи, топлината и вълшебствата на всеки един празник. Ето и част от тематичните ни празнични работилници:

- Коледна работилница

- Великденска работилница

- Денят на МАМА

- Хелоуин

- Ден на детето – 1ви юни

 Чрез тази работилница децата научават какво е да си в космоса и какво е да летиш. Какво представляват Международните космически станции и какъв е животът на тях – с какво се хранят космонавтите, всеки ли може да стане космонавт и лесен ли е животът им в космическото пространство. Ако вашето дете има интерес към тази непозната професия, то тази работилница ще му развихри въображението и даде обяснения на всичките му въпроси!

В тази работилница си говорим за това какво е да си лекар, какво е да помагаш на хората и да спасяваш животи? Опасна ли е професията и защо е толкова взначима? Ще дадем отговори и на още много други въпроси.

 В тази работилница разглеждаме науката при Пипи Дългото чорапче и приказният вулкан Попокатепетъл. Ще изригне ли вулканът? Ще има ли други експлозии? Ела, научи и се забавлявай с нас!

Рила е дом на много интересни растения и животни, тя е вдъхновение за много български поети и писатели и е най-високата планина на Балканите. По време на работилницата ще покажем на децата някои от най-красивите и интересни обекти, които се намират в Рила, ще обърнем внимание на това колко е важно да опазваме природата на планината и какви са основните правила за поведение при излети и походи. Всяко дете ще изработи свой модел на планината с избрани обекти, които се намират там. 

Природата е сложна система, в която можем да наблюдаваме много интересни събития, свързани с ритмичността и циклиността ѝ. Растенията, животните и хората са пригодени да живеят според тази динамика. По време на работилницата с децата ще изследваме деня и нощта, сезоните и какво е влиянието на всички динамични процеси в природата върху човешкото тяло.

 Земята не е само това, което виждат очите ни... всеки е чувал за ядрото на Земята, но какво всъщност представлява то? Къде се "раждат" движещите сили, които карат континентите да се преместват? Къде се намират огнищата на земетресенята? На всички тези въпроси ще дадем отговор в събота, когато заедно с нашите малки откриватели ще правим опити, в които ще покажем как се движат плочите, какво става, когато се сблъскват, защо ядрото е толкова далеч от нас и толкова важно за съществуването на всички живи организми и още куп други любопитни теми.

Природата е сътворила толкова красиви минерали, скъпоценни камъни, кристали - нека да ги опознаем! По време на работилницата ще разгледаме някои от най-красивите кристали на живо, ще покажем някои скъпоценни камъни, а накрая всяко дете ще направи собствен специален разтвор и ще може да се наслади на красотата на кристалите у дома.

Северна Америка е континент, изпълнен с красота и очарование, със загадки и мистерии. В тази работилница нашите малки приятели ще научат нови и интересни факти за разнообразието на най-темпераментния континент - ще танцуваме, ще се маскираме и ще се забавляваме!

 Гъсти и влажни гори, страховити хищници и шарени птици - това е светът на джунглите. По време на работилницата ще си говорим за това къде по света има джунгли, какво е характерно за тях и защо са застрашени от дейността на човека. Всяко дете ще изработи свой собствен макет на гората и нейните обитатели.

 Хималаите са най-високата планина на Земята, но това не е единственото, което ги прави толкова мистично и невероятно място. Те са дом на пъстра палитра от народи, които са вплели планината в своите митове, легенди, вяра и традиции. Надяваме се чрез тази работилница да успеем за миг поне да пренесем децата в това толкова красиво място. Разбира се, всяко дете ще изработи макет на планината, който ще може да занесе у дома.

 Подготвили сме ви една много специална работилница, в която ще смесим щипка знание от всички науки, ще забъркаме с много интересни експерименти и ще направим красиви творения. С децата ще си говорим защо в природата има цветове, как се получават те, защо някои животни са бели, други шарени, как хората са решили да оцветяват географските карти и още куп подобни интересни теми. Обещаваме голямо развихряне на мозъците!

 Черно море е едно от най-интересните морета в света. По време на работилницата ще си говорим за това как се е появил необикновения слой сероводород в него, което го прави уникално; каква роля е имало то в древността; кои са защитените територии в България по крайбрежието и защо е толкова важно да опазваме морето и неговите брегове. Децата ще правят опити и макет на морето, който ще могат да занесат у дома.

Тялото е една перфектно функционираща машина, в която постоянно се случват какви ли не любопитни неща? В тази работилница заедно се забавляваме з и изследваме нашите собствени органи и системи. 

Как ли са се образували? Какви животни ги обитават? Кои са най-красивите пещери в България и по света? По време на работилницата с децата ще направим пещера от една тайна съставка, ще говорим за най-чудноватите пещерни образувания и ще разберем защо в някои райони по света има много пещери, а в други няма.

Южна Америка е континент, изпълнен с красота и очарование, със загадки и мистерии. Тази седмица нашите малки приятели ще научат нови и интересни факти за разнообразието на най-темпераментния континент - ще танцуваме, ще се маскираме като древните обитатели на континента и ще се забавляваме!
ггф