Медийни участия

Съорганизатори на събитието са Географ БГ - победители в "Промяната"

Повече от 400 деца от цялата страна се включиха в четвъртото издание на Български географски фестивал в Русе. На едно място се събраха ученици, студенти и преподаватели. 
Сред най-интересните и забавни занимания за учениците са разказите на утвърдени учени и изследователи като проф. Христо Пимпирев и доц. Георги Бърдаров, както и приключенията на Симеон Идакиев.

За два дни Русе бе домакин на национален географски фестивал тазу година. В него участие взеха близо 500 момчета и момичета от цялата страна. Това е най-големият по рода си форум в България, като целта му е да популяризира географското познание. 

Кой прави географските карти? - това разказва Евгения от Географ БГ на "Вечери за наивници и социални предприемачи

Любовта ѝ към географията е от нейните най-ранни години. "Още от малка обичам да се взирам в картите" - признава тя. Според нея днес масово хората използват GPS и Google maps, но са малко хората, които знаят, че за да правиш такива неща трябва да разбираш от география. Като преподавател в Софийския университет тя приема за своя мисия да мотивира студентите си, освен да бъдат добри географи, да се впуснат и в това "технологично предизвикателство".

Как да направим скучните уроци вълнуващи?

Това ни показват двама млади университетски преподаватели, основатели на сайта Географ.БГ и полуфиналисти в Промяната. Вулкани, светкавици, джунгли – децата научават за тях по нови и интересни начини, изработвайки различни макети, играейки игри и забавлявайки се.
Целта е спечелването на децата за науката, а това се случва където те се забавляват, защото там е по-интересно и вълнуващо.

Предай усмивка

В предаването Предай усмивка, Димитър и Евгения представят в една от своите работилници джунглите (екваториалните гори), особеностите на тези природни обекти, разнообразието и същевременно уникалността, с които те разполагат. 

Географ.БГ в Промяната

Основателите на сайта Географ БГ представят работата си за популяризиране науката сред младите в България, защото както казва Димитър:  „За децата е важно да видят магията в науката и какви са ползите от нея.” А освен това „те ще открият нови хоризонти за професионално развитие в много иновативни области на съвременното  познание”, допълва Евгения.

В предаването участват Димитър и Теодора Малинова от екипа на Географ БГ, които представят новата идея за лятната програма за българчета, които се прибират в България за този период. Освен знания за родната си страна, децата, които се включат в програмата ще имат възможността да участват и в предварително подготвени ролеви игри и часове за дейност. В допълнение те ще развият значително познанията си за географията и културата на страната си.

Освен на място, децата ще имат възможност да се включат в програмата и чрез скайп, защото не всеки има шанс да се прибере през лятото, затова организаторите са подходили изключително гъвкаво по дадената тема. Обучението ще бъде групово и индивидуално, а основната мисия ще е малките да научат повече за езика, културата, бита и традициите в България. Важно е връзката с родината на българчетата в чужбина да се възроди и да се заздрави, затова организаторите на програмата смятат, че ако в нейния край това се случи, значи идеята е ползотворна.

В програмата вече има обратна връзка и много деца са заявили своите участия, като те са от почти всички части на планетата – САЩ, Великобритания, Русия, Турция, Канада и много други.

В рубриката на БНТ – „Имам млад учител“, ще се срещнете с Гергана Миленова, която е част от екипа на Географ БГ.

Тя преподава в столичното 145 ОУ. Стреми се да бъде не само учител на децата, но и техен приятел. Те й се доверят, а тя им показва различни светове, учи ги да откриват и да бъдат любознателни. Всичко това се случва на достъпен за тях език, с интересни примери и интерактивни часове.

Свободното си време госпожица Миленова прекарва с нейна приятелка и колежка, работейки по учителски влог – обучение чрез забавление.

Теодора Малинова преподава география и биология на ученици от 5 до 9ти клас в столичното 144 СУ „Народни будители“. За учениците си тя е на разположение 24 часа и не е само учител, а е и техен приятел. Стреми се да разнообразява часовете си, като рисува уроците на дъската и карайки децата да бъдат активни. За да й се отблагодарят учениците й я номинират за „Учител будител“ само няколко месеца след, като е постъпила на работа. Днес за тях тя е най-готиният учител.

Намален бюджет, спиране на влакове, съкратени маршрути, съкращения на служители - всичко това е част от кризата в БДЖ. На фона на тези проблеми двама души, географи – Евгения Сарафова и Димитър Желев откриват най-красивото в железницата и запечатват в снимки най-впечатляващите гари и спиращи дъха кътчета в България.

Любовта им към влаковете е още от студентските им години, когато често хващат случайни влакове и пътуват опознавайки невероятни места, които могат да бъдат достигнати само чрез БДЖ. За Земенския пролом, водопада Полска Скакавица, село Дорково и Плиоценския парк, село Коприва и още много други прекрасни места, до които може да се стигне само с помощта на теснолинейката или с другите влакове на БДЖ. Още ще разберете във видеото.

Страници

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф