Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

Тестове

Автор на теста е Станчо Генчев, учител по география. Информацията за въпросите е заимствана от книгата „Природна география на континентите” с автори Румен Пенин и Димитър Желев, изд. Атласи, 2023 г. Успех!

Започни

Информацията за въпросите е заимствана от книгата „Природна география на континентите” с автори Румен Пенин и Димитър Желев, изд. Атласи, 2023 г. Автор на теста е Станчо Генчев, учител по география.

Започни

Автор на теста е на Станчо Генчев, учител по география. Информацията за въпросите е заимствана от книгата „Води на Земята” с автор Емил Гачев, УИ „Неофит Рилски” , Благоевград, 2021 г. Успех!

Започни

Публикации

След прословутия декември на 1911 г., когато експедицията на Амундсен достига до Южния полюс, сякаш изглежда, че ерата на Великите географски открития е приключила. Точно тогава обаче всички погледи се насочват към Азия, където остава едно място, обвито в мъгли и загадки. Еверест, Джомолунгма, Сагарматха… Известен още като „Покривът на света“, „Богинята майка на Земята“, или „Третият полюс“, върхът все още не е бил изкачен. Към този момент на историята това място изглежда недостъпно за човешката същност.

Географските информационни системи са инструмент, чрез който се създават, обработват и презентират разнообразни видове географски (геопространствени) данни.

През 2024 г. Геолого-географският факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ организира кампания "Тениска с кауза" с цел набиране на средства за популяризиране на факултета и подобряване на средата в него. 

Представяме ви географските факти от нашата рубрика за месеците март и април 2024 г.: Март: 1. Сивият цвят може да се открие в имената на три български населени места. Това са селата: Сив кладенец, Сива река и Сивино. 2. Селенитът (от гр. selḗnē - Луна) е вид минерал, влакнеста разновидност на гипса с копринен блясък. Някои от най-големите кристали, намирани някога, са от селенит, като най-големият екземпляр, открит в Кристалната пещера, е дълъг 12 метра и тежи 55 тона.

Две географски събития се случиха на 28 май 2024 г. в Софийския университет. Българското географско дружество отличи проф. Ангел Велчев със званието Почетен член.

Рангипо е неголяма планинска вулканична пустиня (ок. 1000 km²), приблизително колко е Софийската котловина, разположена в Централното вулканично плато (район, наречен Кайманава) в Северния остров на Нова Зеландия. Надморската ѝ височина варира от 600 до 1500 m н.в. Северно от нея се намира най-голямото езеро в Океания – Таупо (616 km²), също с вулканичен произход. 

Най-новата инициатива на Географ БГ - „Куизът на Географ БГ“, бе отрзаена от Българската национална телевизия. Напомняме, че „Куизът на Географ БГ“ е ежемесечно събитие с кауза - набраните средства от таксите за участие се използват за покриване на разходи при организирането на Българския географски фестивал. Вече се осъществиха пет успешни издания на куиза, като предстоят още много такива географски вечери, изпъленени с интелектуална забава. Приятно гледане!

На 22.05 се проведе петото издание на „Куизът на Географ БГ“. Мястото на неговото провеждане за пръв път бе на различна локация. Поради независими от нас обстоятелства се наложи да променим местоположението на събитието в последния момент, а наш любезен домакин се оказа емблематичната аудитория 252 в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Аудиторията е посветена на Анастас Иширков - пионерът в географската наука у нас, като по този начин средата пасна идеално на наличния географския дух.

Българското географско дружество и Геолого-географският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" ви канят на академична географска вечер по повод присъждането на званието Почетен член на Българско географско дружество на проф. д-р Ангел Велчев и представянето на монографията „Ландшафти, околна среда и природен капитал“, издадена в чест на 50-годишнината на Катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“.

Образователни събития за всички възрасти


Научни работилници за деца

Забавно и интересно пътешествие в света на науката за най-малките.

Научнопопулярни презентации

Помагаме на ученици и студенти да видят света през призмата на науката, иновациите и технологиите.

Български географски фестивал

Най-голямото географско събитие за ученици, учители, професионалисти и любители.

Блог

Денис Урумов е роден в гр. София през 2005 г., но голяма част от детството си прекарва в гр. Братислава. Завършва 91. Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ с профил География и икономика и Математика.

От малък интересът му е насочен към изучаване и изследване на природата. Въпреки че не харесва етикетите, определя себе си като дрон-фото-маняк, занимавал се през годините любителски с ентомология, състезателен риболов, планинско бягане и какво ли още не.

ггф