Снимка на деня

Панорамата от кулата на Джото, Флоренция

Тестове

Автор на теста е Станчо Генчев, учител по география. Успех!

Започни

Автор на теста е Станчо Генчев, учител по география. Успех!

Започни

Автор на теста е Станчо Генчев, учител по география. Информацията за въпросите е заимствана от книгата „Природна география на континентите” с автори Румен Пенин и Димитър Желев, изд. Атласи, 2023 г. Успех!

Започни

Публикации

През последните дни територията на България е разкъсана от множество бушуващи пожари. Горещите юлски дни, в съчетание със сушата, успяха да подложат части от Сакар, Средна гора и Горнотракийската низина на ужасно огнено изпитание. Такава е актуалната ситуация в Южна България, а през последните дни бяха отчетени и пожари северно от Стара планина. 

В саваните на Австралия баобабът е стар естествен реликтен вид, а според някои учени е пренесен от хора, идващи откъм Мадагаскар преди около 70 хил. г., и се е разпространил в тази част на континента. Баобабите придават неповторим вид на саванните ландшафти. Счита се, че се отнасят към вид Adansonia gregorii, също наричано и „бутилково дърво“. В литературата ги наричат и кимбърлийски баобаби, по името на голямото плато Кимбърли в Северозападна Австралия, което е с диаметър над 400 km. 

Националният институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките обявява конкурс за проектна докторантура на тема "Приложение на вероятностни модели за цифрово почвено картографиране с използване на геопространствени данни". Разберете повече в приложената снимка по-долу:

В началото на месец юни, списанието „Известия на БГД“ – Journal of the Bulgarian Geographical Society (JBGS) получи първият си официален Scopus CiteScore 2023: 2,6. Списанието е класирано по ранк в четирите тематични категории, в които се индексира, като най-високият от тях е в категория География (Geography, Planning and Development) – Q2. Процентното разпределение на списанието му отрежда място във втори и трети квартил на Scopus както следва:

Представяме ви брой 8 на е-списание „Географ“. За различните аспекти на географията - наука, образование, проекти, пътешествия, любопитности и личности! Искрено благодарим на всички, които помогнаха по един или друг начин този брой да стане реалност! Приятно четене!

На 26.06 се проведе шестото издание на „Куизът на Географ БГ“. Мястото на неговото провеждане отново бе емблематичната аудитория 252 в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Аудиторията е посветена на Анастас Иширков - пионерът в географската наука у нас, като по този начин средата пасна идеално на географския дух, който събитието създаде.  

На два часа път от Париж навлязохме в Долината на река Лоара (дълга над 1000 кm). Тя тече от северозапад на югоизток, а в района на град Орлеан посоката ѝ е на запад. По нея се разполага низ от исторически градове: Амбоаз, Анже, Блоа, Шинон, Монсоро, Орлеан и Тур. Чудната  природа е повод за всеки човек да иска я посети и да се наслади на ароматните вина, произведени от многобройните лозови масиви край реката. 

Годината беше 1986. Все пак имаше някакъв „проблясък“ на предстояща „перестройка“.  Като всяко младо семейство, първата ни мечта беше да си купим собствен автомобил. С много спестявания и лишения. Навремето имаше афоризъм: „Който яде само марули - ще си купи „Жигули“. Не можехме да разчитаме на дотации от родители, защото и те бяха добре „ошушкани“от „процъфтяващия социализъм“. Да си купиш кола „на старо“ (сега се нарича „секънд хенд“) беше неизгодно, защото бяха по-скъпи от новите. А за нови се чакаше 10 години. Внасяш 1500 лв.

На 24 юни от 19:00 ч. ще се проведе пореден безплатен уебинар, в който ще запознаем аудиторията с най-важните аспекти на разпознаването на обекти, заснети със сателити, или с други думи – как да правим интерпретация на сателитни изображения. Темите, които ще разгледаме, включват:

Образователни събития за всички възрасти


Научни работилници за деца

Забавно и интересно пътешествие в света на науката за най-малките.

Научнопопулярни презентации

Помагаме на ученици и студенти да видят света през призмата на науката, иновациите и технологиите.

Български географски фестивал

Най-голямото географско събитие за ученици, учители, професионалисти и любители.

Блог

Денис Урумов е роден в гр. София през 2005 г., но голяма част от детството си прекарва в гр. Братислава. Завършва 91. Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ с профил География и икономика и Математика.

От малък интересът му е насочен към изучаване и изследване на природата. Въпреки че не харесва етикетите, определя себе си като дрон-фото-маняк, занимавал се през годините любителски с ентомология, състезателен риболов, планинско бягане и какво ли още не.

ггф