Българският географски фестивал събра географи от цялата страна

21.04.2016
На 16 и 17 април 2016 г. Казанлък бе домакин на Българския географски фестивал. За втора поредна година географи от цялата страна се събраха на национален форум.

 
В деня, предшестващ фестивала (15 април) специално за гражданите на Казанлък бяха организирани две предфестивални събития. В Младежкия дом публична лекция и среща с гражданите под надслов „Светът и всичко в него” проведе известният журналист и пътешественик Симеон Идакиев. На същото място по-късно вечерта учениците на Казанлък се повеселиха на Младежка дискотека с DJ Diass. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Над 500 участници (ученици, учители, студенти, научни работници и любители на географията) се насладиха на богатата фестивална програма, включваща редица научнопопулярни географски събития. Сред презентациите бяха „Географията като приключение и пътешествие: Пътуване на Изток...” на проф. Румен Пенин, „Имиграция и демографски промени в Европа” на доц. Георги Бърдаров и „2 години Географ БГ” на ас. Евгения Сарафова, ас. Димитър Желев. 
 
 
 
 
По време на Фестивала се проведоха ученическото отборно състезание „Географиада” и индивидуалното състезание „Разходка с изненади”, както и семинар за учители под надслов „Нови възможности пред географското образование”. Студентите по география се включиха в дейността „Професионална реализация с география”.
 
 
 
 
 
 
 
 
По време на фестивала бяха обявени победителите в националните географски конкурси: за есе на учители по география („Моят час по география”); за географски фотопис на ученици („Добре дошли в...”); за географска карта на студенти („Най-добрата карта”); за снимка на любители („Светът е география”) и за видео клип на български ученици, живеещи в чужбина („България отвъд граница”). 
 
 
Най-очакваното събитие на фестивала бе отборното състезание „Географиада”. То се провежда по уникален за България състезателен формат (брейн-ринг). Самото състезание се проведе на два етапа – квалификационен кръг и финал. На първия етап се явиха 38 отбора, представящи градове от цялата страна. На финала се класираха най-добрите 10 отбора. Финалът се проведе в мултимедиен формат пред публика. Победители станаха учениците от отбора „Морски пътешественици” от град Варна. Те за втора поредна година успяха да станат безапелационен победител и да демонстрират впечатляващи знания. Техни подгласници са отборите на „Хегемон” Добрич и „ПМГ „Акад. Никола Обрешков” Бургас. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Председател на организационния комитет на Бъгарския географския фестивал е известният географ и пътешественик проф. Румен Пенин. Генерален спонсор на фестивала за втора поредна година е издателство „Булвест 2000”. Съорганизатори на събитието са Българският географски портал - Географ БГ, Община Казанлък, ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - Казанлък, НГПИД „Акад. Дечко Узунов” - Казанлък, Българско географско дружество, National Geographic България и др. Учителите по география от Казанлък Ваня Денчева, Ивелина Николава, Иван Димов и Руслан Милев бяха местната движеща сила, която спомогна за прекрасната организация най-значимото географско събитие на годината!
 
 
 
 

 

Коментари (5)

Роси Каменова
22.12.2016 18:38
Хей, хора чакам с нетърпения третото издание на Фестивала...зареждате с енергия и позитивизъм!
Рени
31.05.2016 15:27
Радвам се, че професор Пенин не подминава и малките градчета и ще гостува в родния ми град. Уважение и пожелание за здраве от един обикновен инженер обичащ географията -)))
Ками
25.04.2016 18:22
Едва сега влязох в любимия ми сайт и видях материала за географския фестивал. Не съм географ, но искрено се възхищавам на вашата гилдия, че успявате да направите такъв празник, както разбирам и за деца и за големи. Поздравление за организаторите и смело напред! Ками Василева
ученик
22.04.2016 10:04
Фестивалът беше страхотен за втори път. Поздравявам организаторите и очаквам следващия фестивал.
St
21.04.2016 22:55
Адмирации за организаторите! Чест и почитание към участниците и техните ръководители във втория български географски фестивал в град Казанлък!