Български географски фестивал - Велико Търново 2020 (регистрация на участници)

След фестивалите в Ямбол през 2015 г.Казанлък през 2016 г. Пазарджик през 2017 г., Русе през 2018 г. и Стара Загора 2019 г. отправяме поглед към шестия по ред географски фестивал в България. На 8, 9 и 10 май 2020 г. град Велико Търново ще бъде географската столица на България за тази година! Там именно ще се проведе Българският географски фестивал! Старопрестолният Търновград ще домакинства географския празник и ще бъде шестият град, приемащ най-голямото географско събитие в България. 

Какво ще се случи на Фестивала?

- интерактивни и практически състезания за ученици в уникален за България брейн-ринг формат*;

- географски куиз за студенти (интерактивно отборно състезание);

- панелна сесия от презентации на географи и пътешественици;

- географски изложби и експозиции;

- дейности за професионална квалификация на учители;

- организиране на тематични щандове с географски книги, атласи, сувенири и литература;

- представяне на образователните възможности за висше образование в сферата на науките за Земята;

- обявяване на победителите в националните конкурси за ученици, за учители, за студенти и за любители на географията;

- и много тематични географски изненади и забавни моменти.

Организаторите

Съорганизатори на географските празнични дни са Географ БГ, Българско географско дружество, катедра „География“ на ИФ на ​​​​​ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“​​​​​, СУ „Емилиян Станев“ и ЧПГ „АК-Аркус“ ЕООД. Организационният комитет за провеждане на мероприятието е в състав: проф. д-р Румен Пенин (председател), доц. д-р Климент Найденов, доц. д-р Димитър Симеонов, доц. д-р Георги Бърдаров, доц. д-р Стелиян Димитров, доц. д-р Стоян Недков, гл. ас. д-р Димитър Желев, гл. ас. д-р Евгения Сарафова, гл. ас. д-р Атанас Китев, гл. ас. д-р Мария Петрова, гл. ас. д-р Августа Степчич, ас. д-р Калоян Цветков, д-р Димитър Атанасов, ас. Антонина Атанасова, Кина Котларска, Петър Иванов, Теодора Димитрова, Десислава Симеонова, Тихомир Лалов, Лидия Семерджиева, Десислава Христова, Христина Проданова, Кирил Николов, Спасимир Пилев, Цветелина Младенова. Партньори на фестивала са ГГФ на СУ „Св. Климент Охридски“​​​​​, НИГГГ на БАН, ФСС към ГГФ на СУ, National Geographic България, Издателство „Атласи“​​​​​, „Географика“ ООД​​​​​, Фондация „ЛОПС“​​​​​, ПК „Мусагена“, Издателство „Вакон“, Дигитална география, „Гео Адвенчърс“ ЕООД, Уикипедия на български език, Български антарктически институт, Here Bulgaria, IEDU 360 и др. 

Как може да участвате?

Участието във Фестивала е безплатно и става с регистрация чрез онлайн заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание). 

Ученически състезания

Форматът на състезанието по време на Фестивала предвижда провеждането на отборно състезание - Географиада. Заявлението за участие е отборно и се попълва от ръководителя на отбора (учител по география). Всеки един отбор, който участва, трябва да има ръководител и трябва да бъде съставен от 4 ученици-състезатели – двама до 7. клас и двама до 12. клас. Допуска се образуването на отбори с деца от две или три училища от едно населено място. Допуска едно училище да участва с повече от един самостоятелен отбор. Допуска се и втори учител-придружител на отбора. Един от учениците трябва да бъде посочен за капитан на отбора.**

Самото състезание ще е интерактивно и в него участниците ще трябва да отговарят като отбор на въпроси в рамките на определено време. Състезанието е в два кръга - квалификационен (тест за всички отбори) и финален (мултимедиен за най-добрите 10 отбора от квалификациите). Въпросите на финала ще бъдат задавани чрез мултимедия, а надпреварата ще бъде проведена от модератор и пред публика. Тематиката на въпросите ще покрива сфери на географското познание, застъпени в обучението по география от 5. клас до 12. клас.

Ето ги въпросите от изминалите години:

2015 г.: Полуфинал 1Полуфинал 2Финал

2016 г.: Квалификационен кръгФинал;

2017 г.: Квалификационен кръгФинал;

2018 г.: Квалификационен кръг, Финал;

2019 г. Квалификационен кръг, Финал.

За отборно състезателно участие, моля да попълните онлайн ФОРМАТА ЗА ОТБОРНА РЕГИСТРАЦИЯ. Очаквайте потвърдителен имейл от Организациония комитет след регистрация, в който ще получите и допълнителна информация. Всеки регистриран ученик в отбор получава автоматично регистрация и за участие в индивидуалното състезание „Разходка с изненади“.

Индивидуалното състезание „Разходка с изненади“ може представлява уникален за България състезателен формат, при който учениците са тествани върху знания и умения, които непосредствено са придобили по време на образователна разходка из Велико Търново. В него участват по право всички ученици, регистрирани в отборите за Географиада, както и всеки ученик, който не е член на отбор, но се е регистрирал като индивидуален участник на фестивала. 

Въпроси от изминали години:

Разходка с изненади 2015

Разходка с изненади 2016

Разходка с изненади 2017

Разходка с изненади 2018 

Разходка с изненади 2019

Индивидуално посещение на Фестивала

Всеки може да се включи във Фестивала като гост и зрител на отделните прояви – състезания, презентации, изложби и др. За да се участва в проявите, където от организационна гледна точка се изисква предварителна бройка, е необходимо условие да се попълни ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНО УЧАСТИЕ. Също така молим всички представители на партниращи организации, които ще посетят фестивала да се регистрират своевременно:

Национални географски конкурси преди Фестивала

Важни срокове:

- 12 април 2020 г. – краен срок за подаване на заявления за участие във Фестивала;

- 20 април 2020 г. – краен срок за изпращане на материалите за участие в националните конкурси

Транспорт и настаняване:

Всеки от гостите на Фестивала организира и обезпечава настаняването си в хотел, разходите за транспорт и всички разходи от личен характер. Всеки участник избира сам мястото си на настаняване в града. 

За участниците във Фестивала е предвиден сертификат, а за победителите в конкурсите и състезанията – награди. Окончателната програма на Фестивала с точни локации на събитията по дни и часове ще бъде обявена след края на регистрацията за участие и ще бъде изпратена до всеки един регистрирал се участник.

Дейностите от фестивалната програма ще бъдат проведени на територията на ВТУ„Св. св. Кирил и Методий“​​​​​, СУ „Емилиян Станев“ и ЧПГ „АК-Аркус“ ЕООД. Всеки участник сам организира транспорта си до Велико Търново.

И нека бъде Географски фестивал! 

Присъединете се Facebook групата на Българския географски фестивал!

За въпроси, свързани с Фестивала, пишете на geografski.festival@gmail.com .

*Брейн-ринг е оригинален състезателен формат, който се използва за ученически и студентски състезания, в които се участва като отбор. В рамките на определено време отборите имат право да обсъдят и дадат отговор. Форматът е подходящ за провеждане пред публика.

**При записването на голям брой отбори и невъзможността на залата да поеме такъв  брой участници организаторите си запазват правото да организират селекционен кръг или да преустановят записването на отбори за участие.

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф