Теодора Димитрова

Теодора е действащ учител по география и биология и докторант в Софийския университет, катедра „Социално-икономическа география“ с научен ръководител доц. д-р Георги Бърдаров. Дисертационният й труд е на тема „Етнокултурна идентичност на албанския етнос в границите на историческите албански земи. Формиране, развитие и съвременно състояние на българското малцинство в Албания“. Автор на блога „Играй и се УЧИ - по начина на един съвременен учител“.

Завършва средното си образование със специалност „Компютърна графика и анимация с Изобразително изкуство“. Висшето ѝ образование е по специалност „География и биология“ с педагогически профил, а през 2013 г. се дипломира като първенец на випуска. Магистърската ѝ степен е по „Културна и политическа география“. Автор е на ръководство за образователен туризъм с ученици „Природните съкровища на Софийското поле – Алдомировско и Драгоманско блато – игри и теренни дейности“, „Еко пособие за ученици“, образователно ръководство „За въвеждане на знания по климатични промени и енергийна ефективност в училище“,  автор е на „Нестандартни пътешествия из България“ в Уча.се. Теодора е сред авторския колектив и в трите издания на Е-списание „Географ“.

Избрана е за „Учител-будител на 2014 г.“ в 144. СОУ, както и отличена с награда през 2016 г. по случай 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Номинирана е за „10-те най-изявени млади българи“. Теодора е сред „40те избрани българи до 40 годишна възраст, заради които си заслужава да останеш в България“ –инициатива на „Дарик радио“. Герой е в книгата „5 стъпки към по-добър живот“ с автори Васил Ралчев и Георги Димитров, където авторите описват професионалния път на Теодора. Избрана е да бъде участник в рубриката „Star и млад“ на „Дарик радио“ заедно със свой ученик. Тя е и сред гостите на българския подкаст „Свръхчовекът с Георги Ненов“. За работата ѝ като учител интерес проявяват и редица други образователни платформи като „Аз, учителят“, „Успелите българи“, както и множество участия в национални медии, където Теодора е в позицията на действащ и иновативен учител.

Теодора участва в редица образователни проекти като „Наука, арт и технологии в образованието“ – проект осъществен благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. Също така и проект „Европейска политика по изменение на климата – за въвеждане на климатични действия в образователната програма на българските училища“. Има богат опит в практикуването на извънкласни дейности и образователен туризъм. Участва като лектор в редица културно-образователни мероприятия като „Европейска нощ на учените“, „Софийски фестивал на науката“, „Географски фестивал“,  „Първа национална училищна конференция – споделени педагогически практики в преподаването на природни науки“, „Smart geography - 100 years of the Bulgarian Geographical Society“, „Квалификационен форум за иновации и добри педагогически практики – гр. Айтос“ и много други.

Сертифицирана по квалификационните курсове „Обучение на педагогически специалисти за превенция на училищното насилие, агресията и други негативни прояви“, „Креативни техники в преподаването“, „Училище в облака – Център за творческо обучение“, „Дигиталните умения и ИКТ за педагогически специалисти“,  „Обучение за работа с образователен софтуер Envision”. Теодора има успешно положен курс на тема „Експериментът по физика в предмета Човекът и природата 5-6 клас“.  Получава сертификат за „Дигитален посланик в час и клас за 2018 г.“. През 2014 г. става герой в поредицата на bTV „Най-готиният учител”, в рубриката на Географ БГ „Професия географ“, на приложението на в. „Капитал“ за образование „Подслушано в класната стая“. Теодора е и делегат от България на Европейския географски конгрес (EUGEO, 2015) в Будапеща, Унгария.

За нея науката е константа – една неизменна част от съществуването ѝ на планетата Земя. А образованието – цел! И както е казал Александър Солженицин „Образованието не добавя ум“, за това нейната мисия е да предаде на обучаващите се знанията, които тя самата притежава, но и да внедри в тях чувството за отговорност и родолюбие. Със своя завладяващ начин на преподаване, тя успява да накара учениците си да се влюбят в науката. Теодора създаде и нестандартен начин за изпитване, а именно чрез комикс тестове. Тя силно вярва в максимата, че планетата ни се озарява от Слънцето, а човек от знанието.

ггф