Различните измерения на пътуването

Различните измерения на пътуването

Северозападна България е не само отличаваща се с незавидната си действителност по отношение на стопанско развитие и демографски процеси. Това е една от частите на България, която остава крайно непозната за жителите от другите части на България. За чужденците въобще да не говорим. Обикновено туристическият потенциал на региона се свързва с Белоградчишките скали, пещерите Леденика и Магурата, историческото наследство на Видин и Чипровци. Същевременно изключително красиви места като Божият мост, Чупрене, Венеца и много други остават тъжно непознати. Пътната и хотелската инфстраструктура са далеч от необходимите равнища, за да се възприемат като сериознo стимулиращи за местния туризъм. Същевременно в тази част на страната се намират красиви и интересни места. Природният ландшафт на Западна Стара планина е изключително завладяващ, а културно-историческото наследство изненадва приятно. Един от истинските патриотични дългове е да се опознае родната страна в нейното разнообразие. Всяко едно пътуване из България е принос в тази насока.

Стакевски водопад

Из резервата „Чупрене“ 

Районът на Белоградчишките скали в есенна премяна

Макар че мнозина българи пренебрегват собствената страна за туристическа дестинация, през 2016 г. над 10 млн. чужденци са посетили България с цел туризъм - рекордна стойност в историята на България. Същевременно над 5 млн. са били реализираните пътувания на българи в чужбина за същия период. Светът става все по-динамичен и все по-отворен към пътувания. Противно на втълпяваните от медиите и социалните мрежи нагласи за световен апокалипсис, всъщност светът става все по-сигурно място, а глобално над 1 млрд. души (от общо 7,4) си позволяват да пътуват в чужбина с опознаване на света. Никога в света не е имало толкова много туристи като абсолютен брой и като дял от населението.

България привлича все повече туристи от цял свят. Дяволският мост на р. Арда.

В света става все по-популярна една нова класация – на страните с най-мощни паспорти, т.е. тези страни, чиито граждани могат свободно без виза да посетят най-много страни в света. Международната и икономическата политика на дадена страна е в основата на изграждането на нейния „мощен“ паспорт. През 2017 г. в нов доклад за пръв път Сингапур е определена за страната с най-мощния пaспорт в света. Класацията включва всички национални паспорти на света с техния „пълен безвизов резултат“. Това класиране дава на Сингапур резултат от 159 точки, което означава, че притежателите на паспорт на Сингапур сега могат лесно да посетят 159 страни без визи или да получат автоматично виза при самото си пристигане. До миналата година Сингапур бе заедно с Германия „на върха“ с 158 точки. Само че през тази година Парагвай „свали“ визовия режим на Сингапур и така се промени статуквото. Германия сега държи място за втория най-мощен паспорт с 158 точки, следвана от Швеция и Република Корея (Южна Корея) с 157. Великобритания получава 156 точки, докато САЩ получава 154. Това е първият път, откакто се води статистика, когато една азиатска държава има най-мощният паспорт в света. Междувременно най-малко мобилният паспорт в света е на Афганистан - с резултат от 22 точки, последван от Пакистан и Ирак с по 26. В това класиране паспортът на България получава 143 точки и споделя петнадесето място с Румъния, Чили, Монако и Аржентина. Престижното място е повод за гордост и сигнал към пътешествениците по дух, че има 143 държави по света, където считат българските граждани за добронамерени и ги очакват.

Пътешествията придобиват и нови измерения и простори. Все по-често получаваме информация за бъдещите мисии на Марс, снимки от самата Червена планета. В края на тази година НАСА публикува над 2500 снимки, заснети за 10 години от апарата HiRISE. Това са великолепни и научно ценни изображения на Марс. Снимките са толкова подробни, че учените могат да преглеждат характеристиките на планетата в мащаб само на няколко метра. Всеки може да ги разгледа свободно и да помечтае за космическите бъднини на човеството.

Пясъчни дюни на марсианската повърхност

А някъде на север в земите на Лапландия, там, където се срещат тайгата и тундрата, се подготвя едно голямо пътуване, което очакват много послушни деца по света. Същевременно още много хора се стягат за път, за да бъдат заедно с любимите хора по време на веселите празници.

Публикувано от geolub

ггф