Откриха непознат досега пласт от структурата на Земята

Сега вече тайните са с една по-малко. Изследователи са публикували доклад в журнала Nature Geoscience, обявявайки, че са открили забележително твърд слой в мантията на Земята, която се състои от разтопени скали и се намира между кората и ядрото. Този нов подвижен слой е в средата на мантията. “Земята има много пластове - като лук”, казва Лоуел Мияги, геолог в Университета на Юта. “Повечето пластове се отличават не според съдържащите се в тях минерали, а според здравината на тези минерали”. 
 
 
Знае се, че тектонските плочи, които поддържат океаните и континентите, понякога се плъзгат една под друга и биват притискани надолу в мантията. Краищата на плочите обикновено спират да се движат при дълбочина 1500 km под земната повърхност, но никой не знае защо. Наблюдаването на процеса директно е невъзможно - първо, защото никой никога не е правил пробив, достигащ мантията, и второ, защото процесът на потъване на скалните ръбове продължава приблизително 300 милиона години. Затова Мияги и екипът му са избрали друг подход. 
 
 
Изследователите са използвали инструмент, наречен диамантена наковалня, за да приложат огромно налягане върху скали, каквито често се срещат в мантията. Когато налягането е достигнало стойност, която пресъздава условията при дълбочина 1500 km, учените са установили, че здравината на скалите се е увеличила неимоверно - те са станали 300 пъти по-здрави в сравнение със скали в по-горните пластове на мантията. Под границата от 1500 km атомите в скалите започват отново да се движат свободно, но на границата от 1500 km скалите са толкова здрави и твърди, че ръбовете на тектонските плочи биват блокирани между скалата и твърдия пласт.
 
 
Изтчоник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Водопадът във Воден, днешна Едеса в Гърция