Няколко странни пернати, обитаващи планетата ни

Cephalopterus penduliger - Еквадорска чадъреста птица*

Тропическите гори на Централна и Южна Америка са дом на много странно изглеждащи животни. Там обитава и този черен причудлив представител на птиците, който се храни с плодове и насекоми. Тази животинка притежава един дълъг, понякога колкото самата нея, израстък, който виси от клюна на мъжките представители. Тази рядка птица е застрашен вид, тъй като е сравнително голяма по размери и това я прави притегателна за ловците.

Снимка: Mindoconexion.com

Psittrichas fulgidus - Дяволски папагал

Папагалите са синоними на птици, излъчващи красота. Дяволският папагал обаче може спокойно да бъде обявен за черното пате сред папагалите. Живее в Нова Гвинея и е също застрашен вид, поради загуба на естествения му хабитат.

Снимка: Peter Tan

Opisthocomus hoazin - Хоацин

Обитава горите, блатата и мангровите съобщества в делтите на Амазонка и Ориноко. Тази птица е истинска мистерия за биологията. Класифицирането на този вид сред останалите е обект на дискусии в научната област още откакто той е открит през 1776 г. Птицата е наричана още "миризлива птица", поради миризмата, която се носи около нея, идваща от странната ѝ диета от листа и необикновената ѝ храносмилателна система, която прилича повече на тази на кравите, отколкото на птиците.Снимка: Kate

Rhinoplax vigil - Шлемоклюна птица-носорог

Птицата обитава полуостров Малака, Борнео и Суматра. Можем съвсем спокойно да кажем, че по външен вид животното пасва повече на ерата на динозаврите, отколкото на днешните времена. Според местните племена тази птица е духовен пазач на моста между живота и смъртта. 

Снимка: Doug Janson

Balaeniceps rex - Китоглава чапла

Това създание обитава влажните зони и блатата в източните и централните части на Субсахарска Африка и привлича много орнитолози из тези места, защото е много интересна за наблюдение. Птицата има кука в края на своя клюн, което я прави отличен хищник - сред жертвите ѝ са различни гущери и дори малки крокодили.

Снимка: pelican

Nyctibius griseus

Тази птичка живее в Централна и Южна Америка и прилича на опулен бухал. Храни се с насекоми, а нощем издава тъжни и монотонни звуци.

Снимка: Wagner Machado Carlos Lemes

Fregata magnificens - Великолепна фрегата

Птицата притежава уникалната способност да спи, докато лети, което се случва обикновено на височина повече от 2,5 km. Тя е далечен роднина на пингвините.

Снимка: Leonid Spektor | Dreamstime.com

Platalea ajaja - Розова лопатарка

Гледана отдалеч, тази птица може да бъде объркана с розово фламинго, но след като се вгледате в нея можете да забележите доста разлики с красивия ѝ събрат. Родината ѝ са топлите части на двете Америки. 

Снимка: © Jocrebbin | Dreamstime.com

* Тъй като не всички гореизброени птици имат имена на български език, сме ги представили първо с латинските им наименования, а след това с българските за тези, за които успяхме да открием такива.

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф