Най-дългите реки в Европа

Най-дългите реки в Европа

Реката е сладководно течение на земната суша, което се влива в други реки, езера, морета и океани. Или понякога просто пресъхват в полупустинни или пустинни области (като р. Окаванго в Южна Африка). Колкото е по-дълга реката, толкова по-големи площи тя напоява край своите брегове. Водите й се използват за поливане, производство на електриченство, транспорт, индустриални нужди, добив на храна и др. Понякога реката може да причинява негативни последици за населението по бреговете й чрез наводнения. През човешката история реките са със знаково значение за развитието на човешката цивилизация. Те често са били символ на разделение или връзка, на защита и препитание.

Най-дългите реки на Европа

Голям брой реки преминават през земите на европейския континент. Разчленената брегова линия на Западна, Северна и Южна Европа е отредила така, че най-дългите реки се намират в Източна и Централна Европа. Популярни реки като Рейн, Висла, Сена, Гарона, По, Тежу, Темза въобще не попадат сред десетте най-дълги реки на Европа. С изключение на р. Дунав всички останали от 10-те най-дългите реки на Европа се намират в Източноевропейската равнина и протичат изцяло или частично през територията на Русия.

1

Река Волга е най-дългата европейска река (3530 km). В миналото дължината й е била 3692 km, но след построяването на редица язовири по нейното течение се скъсява. Това се отнася за редица други големи реки, чиито меандри са били потопени от огромните язовирни чаши. Волга в миналото е била позната с имената Ра и Итил. Тя извира от езерото Селигер във Валдайските възвишения и преминава по дължина през значима част от европейската територия на Руската федерация в източна и южна посока. По течението й са разположени четири града с население над 1 млн. души: Нижний Новгодород, Казан, Самара и Волгоград. Влива се чрез делта в Каспийско море при град Астрахан. Покрай нея има множество канали и система от шлюзове, които позволяват на големи кораби да навлизат нагоре по течението й.  

Сн.: Википедия, Димитрий Чеботарь

2

Следващата река по дължина е Дунав (2860 km). В миналото е била позната с името Истър (Истрос). Tя е най-дългата река в ЕС, преминавайки през 10 държави в Централна и Източна Европа - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, България, Молдова и Украйна. Заради това често е наричана най-международната река. Преминава през четири столици - Виена, Братислава, Будапеща и Белград. Извира от планината Шварцвалд в Германия, където начални притоци са й реките Бригах и Брег. Плавателна е от немския град Улм. Най-големите й притоци са реките Сава, Тиса, Драва, Морава, Ин и др. Влива се в Черно море чрез делта. Също така е свързана със системи от канали с другите европейски реки, а в румънската част на Добруджа е прокопан плавателен канал, който я свързва с Черно море в района на Констанца. По течението й са разположени множество големи алувиални острови.  

Сн.: Википедия, Gabor Eszes

3

Река Урал (2428 km) е третата най-дълга река в Европа. В миналото е била известна с имената Даикс и Яйк. Тя преминава през Русия и Казахстан. Нейните води се използват за напояване и риболов. Води началото си от едноименната планина, която условно разделя Европа от Азия. Влива се в най-голямото езеро на Земята - Каспийско море.

Сн.: Википедия

4

Река Днепър е дълга 2201 km (2290 km до построяването на язовирите по нея). В миналото е била известна с имената Борисфен и Данаприс. Тя преминава през Русия, Беларус и Украйна. Тя е най-дългата река в Украйна. Води началото си от Валдайските възвишения и се влива в огромен лиман при северните брегове на Черно море. По нея има множество язовири и хидроелектрически централи. По-големите градове са Смоленск (Русия), Могильов (Беларус), Киев, Днипро, Черкаси и Херсон (Украйна).

Сн.: Википедия, Dmitry A. Mottl

5

Река Дон е с дължина от 1870 km (1950 km до построяването на язовирите по нея). Известна е в миналото с имената Гигрис и Танаис. Извира от Средноруските възвишения и през значима част от Русия, приемайки водите на 17 по-големи притока. Тя има множество язовири и канали в своето поречие. Най-големите градове по течението са Воронеж и Ростов на Дон. Влива се в Таганрогкския залив на Азовско море.

Сн.: Википедия, High Contrast

6

Река Печора е дълга 1809 km и протича в Северозападна Русия. Извира от Северен Урал и се влива в Северния ледовит океан. По-голямата част от нея преминава през автономната република Коми. Каналът Печора-Кама“ е важен воден път.

Сн.: Википедия, AAT

7

Река Кама (1805 km) също извира от Урал и протича през Република Удмуртия, Република Татарстан и редица други области на Русия. Влива се в р. Волга. Най-големият град по течението е Перм. Има три по-големи язовира по своето течение. Най-голям от тях е Куйбишевското водохранилище, построено през 1957 г. При завиряването му дължината на реката е съкратена с близо 200 km.

Сн.: Википедия, Xchgall

Системата на реките Северна Двина-Вичегда в Северна Русия (1774 km) е сред най-дългите в Европа и се влива в Северния ледовит океан. Заради ледовите явления реката няма важни транспортни функции и се използва основно за рафтинг през лятото.

Сн.: Википедия, Ipaat

9

Река Ока (1500 km) протича в Централна Русия. Тя има 13 по-големи притока. В средата на XIX век реката се е използвала като воден път между Москва и р. Волга. По големи градове по нейното течение са Орел, Калуга и Рязан. Влива се в р. Волга при Нижний Новгород.

Сн.: Википедия, A.Savin

10

Река Белая (1430 km) протича през Република Башкортостан в Руската федерация. Извира от Уралските планини. Това е най-големият приток на р. Кама и се влива в нея при Нефтекамск, Русия.

Сн.: Википедия, Artur1917

Въпроси за опазването на реките в Европа

Състоянието на реката и нейната екосистема е определящ фактор за здравето на хората в населите пунктове по течението й. Докато мнозина вярват, че реката се пречиства напълно по течението си, експертите смятат, че това не е точно така. През ХХ век опазването на реките от индустриализацията и ръста на населението е било пренебрегвана задача. В наши дни това не трябва да бъде така. Градското и икономическото развитие значително намаляват устойчивостта на реките в Европа. Идентифицирането на екологични предизвикателства и правилните дейности за опазване на водните ресурси може да доведе до бъдещ успех в опазването на европейските реки.

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Над Седемте рилски езера

ггф