10-те най-големи ледникови езера у нас

10-те най-големи ледникови езера у нас

България е една от страните в света, която може да се похвали с голямо релефно разнообразие. Безспорно един от най-характерните природни ландшафти в нашата красива страна е високопланинският. Той е моделиран многократно от различни вътрешни и външни процеси, но съвременният облик на нашите най-високи планини е следствие предимно от няколкократното заледяване в България. След отдръпването и на последния ледник у нас в Рила и Пирин възниква голямо разнообразие от ледникови релефни форми. Едни от тях са циркусите, чиито дъна са запълнени с красиви езера. В България можем да се похвалим с над 300 такива езера, от които постоянни са 259 – 140 в Рила и 119 в Пирин. Днес ще разгледаме кои са 10-те най-големи от тях, като за целта ще бъде сравнявана тяхната повърхностна площ.

10. Рибно Бъндеришко езеро – 6,5 ха 

Източник: Опознай.bg

Нашата класация започва с едно от най-известните езера в Пирин планина. То е често посещавано, тъй като се намира в близост до ключовия пункт в района - хижа Вихрен. Езерото се намира във високите части на Бъндеришкия циркус и е част от едноименната група езера. Според някои източници именно групата на Бъндеришките езера е тази с най-много единици постоянни водни обекти – цели 16. От тях Рибно Бъндеришко е най-голямото по площ. Самото езеро е дълбоко близо 12 метра и е известно с това, че разполага с много риба, откъдето идва и името му. От него се оттича и един от основните притоци на река Бъндерица.

9. Горно Кременско езеро – 6,6 ха 

Горно Кременско е това в средата

Продължаваме с езерата в Пирин, но този път се прехвърляме към групата на Кременските езера, която се намира в източната част на планината. Горното Кременско е второто по големина в циркуса си, а в бистрите му води се отразява ликът на околните върхове Сиврия, Джано и Хамбар тепе. Групата на Кременските езера е известна още и като Джангалските гьолове.

8. Окото – 6,8 ха

 

Ето че дойде ред и на първото рилско езеро в нашата класация. Това е Окото – едно от най-посещаваните езера в цяла България. То е част от групата на пословично известните Седемте рилски езера, като е шестото по ред и съответно второто по височина. Окото е не само известно с това, че влиза в класацията за най-големите езера, а и с неговите 38 метра дълбочина. С това внушително число езерото се счита за най-дълбокото ледниково езеро на целия Балкански полуостров. В миналото е било познато и като Чанакгьол, а не са малко и хората, които го наричат Сърцето. То е и най-високо разположеното от всички в класацията – на цели 2440 м. н. в.

7. Бъбрека – 8,5 ха

 

Следващото езеро е съседно на Окото както в класацията, така и в пространството. Това е Бъбрека, друго от много известните езера у нас, което е познато още като „петото“ от групата на Седемте Рилски езера. То е известно с неговата характерна извита форма, наподобяваща човешкия орган, чието име носи. Бъбрека разполага с воден обем от над 1 170 000 m3, което го отрежда на трето място от ледниковите езера в България по този показател.

6. Голямо Валявишко – 8,51 ха

 

Връщаме се обратно в Пирин, а езерото е Голямо Валявишко. То принадлежи към групата на Валявишките езера, които заемат части от територията на едноименния циркус. Те се намират в сърцето на Северен Пирин и то между върхове като Валявишки чукар, Момин двор, Дженгал и Малък Полежан. Езерата се оттичат от река Валявица, която впоследствие участва във формирането на река Демяница. Голямото Валявишко езеро е дълбоко 19 м. и е познато сред туристите с големия си остров по средата му.

5.Близнака – 9,1 ха 

Източник: Уикипедия

Навлизаме във финалната петорка, сред която блести и името на най-голямото езеро от групата на Седемте рилски езера. Близнака е познат на туристите, които го посещават като „дългото“ или „четвъртото“. Неговата характерна форма с две главни части, свързани с тесен проток е и причина то да бъде именувано по този начин. Интересно е да се отбележи, че и трите езера, разположени над него, не се оттичат едно в друго, а единствено в него. Така можем да определим езерото и като водосборен пункт на района . Дълбочината му достига 27,5 метра, което го поставя на второ място в Рила и четвърто в България. Водите му се оттичат към по-долно разположените езера, формирайки първоначалния приток на река Джерман.

4. Долно Кременско езеро – 9,8 ха

Източник: Списание 360

След като разгледахме цели три представители от групата на Седемте рилски езера, в нашата класация идва ред и на второто езеро от Кременските. Това е Долното езеро, което с площта си от почти 10 ха се нарежда на второ място сред ледниковите езера в Пирин планина. То събира оттичащите се води от Горното Кременско езеро, които продължават на изток към долината на река Ретиже. Езерото се намира между върховете Сиврия и Кременски, а дълбочината му е 27 м., което го нарежда на трето място в Пирин по този показател, след Поповото и Тевно Василашко езеро.

3.Попово езеро – 12,4 ха

Източник: puh81

Вече сме в заключителната фаза на нашата класация. В подножието на приза намираме най-емблематичното пиринско езеро – Поповото. Каквото и да кажем за него ще бъде малко. То е най-голямото езеро в Пирин и се намира в Поповоезерния циркус, който пък е и най-големият в планината. Освен това, ледниковото езеро с дълбочина 29,5 м. е най-дълбокото в Пирин и второ в България, след Окото. По големина на водния обем, който е около 1 270 000 куб. м, също се нарежда на второ място, като пред него е само Смрадливото езеро. Поповото езеро вероятно е и едно от езерата у нас, които предлагат най-красива гледка. Около него се намират някои от най-известните върхове в Пирин -  Сиврия, Джано, Кралев двор, Момин двор и Джангал. Има множество легенди за произхода на името му, сред които най-известна е тази, че по време на турското робство във водите му се хвърлил един поп, чиято калимявка изплувала на повърхността – затова и сега има малко островче. Някои автори определят Поповоезерната група за най-голямата в България, като субективният момент е обусловен от това конкретно кои езера спадат към тях (бройката им варира между 16 и 22).

2. Горно Рибно езеро – 17,6 ха

 

Отправяме се обратно към Рила, където на едва няколко хектара от първото място се намира Горното Рибно езеро. То е разположено във вътрешността на планината, точно под орографския център на Рила – връх Канарата. Част е от групата на Рибните езера, от които другото голямо е Долното. От тях се оттичат води, които впоследствие формират последователно реките Кьоравица, Манастирска и съответно Рилска. Горното Рибно езеро е едно от подценяваните ледникови езера у нас, което сякаш е останало в сянката на Смрадливото и Поповото езеро (което е по-малко с цели 5 ха). Въпреки това не можем да кажем, че е слабо посещавано. Край бреговете му се намира една от емблематичните рилски хижи – Рибни езера. Това е и единственото езеро, край което е разположено място за настаняване в нашата класация. 

Хижата

1. Смрадливо езеро – 21,2 ха

 

Ето, че стигнахме и до първенеца в класацията ни. Най-голямото ледниково езеро у нас е Смрадливото езеро, което се намира в Централна Рила, в близост и до подгласника му – Горното Рибно. Площта му от над 21 ха. е наистина внушителна – близо два пъти по-голяма от Попово езеро, което е трето в списъка. Смрадливото езеро е разположено в красива висяща долина, която се оттича на север към долината на река Кьоравица. То може да се похвали и с най-големия воден обем на ледниково езеро у нас - 1 720 000 m3. Максималната му дълбочина пък е около 24 м. Зад неговото име също се крият редица легенди. Една от тях е свързана с преданието, че при много силна буря в района, вълните изхвърлили рибата на бреговете, след което тя се вмирисала.

 

Сред другите големи езера у нас трябва дa отличим имената на Тевно Василашко (6,39), Голямо Влахинско –(6,34) и Тевно Белеметско езеро (6,01). Тяхната площ е изключително близка до тази на по-малките в горната класация и заслужават поне да бъдат споменати.

Карта на пиринските езера в класацията
Карта на рилските езера в класацията

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Първият щанд на Географ БГ за участие в Софийския фестивал на науката през 2015 г.

ггф