Венеция пожела независимостта

Венеция пожела независимостта

Въпреки, че референдумът имаше консултативен характер и противоречи на действащото италианско законодателство, активистите на сепаратисткото движение са пълни с решимост за възраждане на Венецианската Република.
 
Бузато Джанлука, лидер на общественото обединение plebiscite.eu, инициирало този плебисцит, сподели в интервю за "Гласът на Русия" своите планове:
- Разбира се, знаехме, че в сърцата на жителите на Венето доминира желанието за независимост. Въпреки това, резултатите на референдума надминаха и най-смелите очаквания. Този стремеж съвпадна със сложните времена, паднали се на нашите жители. Те останаха сами срещу сериозната социално-икономическа криза, причина на която е данъчното бреме, надхвърлило всички мислими рамки. И затова със своите гласове жителите на Венето искаха да демонстрират своето недоволство и желанието си да създадат нова Венецианска Република.
 
КОРЕСПОНДЕНТ: По време на манифестациите на площада в Тревизо заедно с венецианското беше вдигнато и руското знаме, а Вашите съратници неочаквано изнесоха плакати на руски език. Защо сте решили да използвате руската символика?
 
Бузато Джанлука: Сега много народи по света, които копнеят за свобода, се стремят към независимост. Венето, естествено, изпитва една огромна симпатия към Крим и другите народи, които се стремят към суверенитет. Имам предвид Шотландия, Каталония, Фландрия. Днес имаме работа с Европа, която „прекроява” географската си карта.
 
КОРЕСПОНДЕНТ: Този референдум имаше консултативен, а не политически характер. Какво ще предприемате сега, след едностранното провъзгласяване на „Република Венето”?
 
Бузато Джанлука: Вече направихме първите си крачки към независимостта. Свикан е първият властен орган на Венецианската Република – „Съвет 10”, в който влизат 10 кандидати, избрани от народа на този референдум. Вече получихме подкрепата на огромно количество хора. За нас това е напълно достатъчно за да вървим напред и да настояваме за признаване на Венецианската Република на политическо равнище.
 
КОРЕСПОНДЕНТ: Каква я виждате независимата Венецианска Република? Как тази държава ще изгражда своите отношения с Италия, или, например, с Русия?
 
Бузато Джанлука: Ще целим изграждане на икономически изгодни отношения с различни страни по света. По време на референдума беше повдигнат въпросът за участието на Венецианската Република в международните организации и нашите жители дадоха за това своето съгласие. По този начин, Венецианската Република ще стане членка на Европейския съюз, която гради приятелски отношения с Русия и други страни.
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Изглед от село Ненокса в Архангелска област, Русия

ггф