Тунис с аромат на жасмин

Тунис с аромат на жасмин

Полет FB 7711 на Bulgaria Air ме отведе в Тунис. Първите ми впечатления от гледката от самолета беше срещатата на морето и сушата, големите и незаселени пространства, жълтия фон. Тунис ни посрещна с типичния за страната аромат на жасмин. Хотелът, в който бяхме отседнали се намираше в курорт, носещ името на ароматното цвете – Ясмин Хамамет/Yasmine Hammamet (Yasmine на арабски е жасмин).

Цвят от жасмин

Когато в началото на май София е дъждовна, студена и мрачна, най-доброто решение е да отлетиш на юг към топлите страни. Е, това направих и аз – наслаждавах се на необятната морска шир на Средиземно море.

Основната причина, поради която избрах Тунис за моя дестинация е съчетанието на море и пустиня. Двудневната екскурзия в Сахара е невероятно изживяване, което пожелавам на всеки да се случи.

Първа спирка – Кайруан. Това е най-святото място за мюсюлманите в Магреб и тук се намира четвъртата по важност джамия. 

Следва разходка с джипове из Сахара. Това е първата пустиня в живота ми и беше нещо ново и много различно за мен. Видях мираж и яздих камила - все неща, които не могат да ти се случат навсякъде по света. 

Екскурзията продължи с град Тозер и посещение на оазиса. Посещението на оазиса става с местно такси – каруца, теглена от кон и симпатични тунизийци, които я управляват. След кратка пауза в сърцето на оазиса и дегустация на палмов сироп, „таксито” ни закара до зоологическата градина. 

В зоологическата градина безспорно най-голямата атракция е камилата, която пие Coca-Cola

 
На следващия ден в 3:30 сутринта вече пътувахме към най-голямото солено езеро в Африка – Ел Джерид, където посрещнахме изгрева на слънцето.
 
 
 
 
 
 
След солените приключения отидохме към берберските къщички и опитахме традиционни гоздби и нещото, което най-много ме впечатли – Берберски snickers. 
 
 
Берберско село
 
 
 
Типична представителка на берберите или както нашият екскурзовод я наричаше – Бабушка
 
 
 
Спалнята на Бабушка
 
 
Последната спирка от това приключение беше в града Ел Джем, където се намира третият най-голям колизеум в света. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Текст и снимки: Илияна Стоянова
 
 

Публикувано от geolub

1 Коментара - Тунис с аромат на жасмин

Митко (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво! Страхотно свежа история и хубави снимки!

Сподели

Снимка на деня

Пред храма "Кандария Махадева" в Индия

ггф