Симеон Идакиев: Най-важното е да пътуваш

На Галапагоските острови

Симеон Идакиев: Най-важното е да пътуваш

Geograf.bg: Кога пътуванията повече са Ви доставяли удоволствие - преди години, когато е нямало много достъпна информация за далечните земи и пътуването е било низ от изненади или сега, когато можеш чрез интернет да изучиш и разгледаш всичко предварително и да си подготвен за всичко?
         
Симеон Идакиев: Пътуванията  доставят (поне на мен) удоволствие винаги, защото непременно откриваш нови неща, включително изненади - понякога приятни, друг път не толкова. А що се отнася до информацията ще кажа, че интернет е безценно, но недостатъчно и не винаги вярно помагало, необходима е информация от още източници, най-често писмени. Това е особено важно, когато трябва да заснемеш филм, например.
 
 
 
 
Geograf.bg: Случвало ли се е да изпаднете в безнадеждна ситуация по време на Вашите пътешествия? Да чувствате, че няма измъкване? 
 
Симеон Идакиев: Щом отговарям на вашите въпроси значи всичко е свършвало благополучно. Не бих казал безнадеждни, по-скоро трудни ситуации съм имал доста, но не обичам да говоря за това, защото съзирам в тяхното споделяне нещо фалшиво героично или приповдигнато. В края на краищата никой не те е карал да тръгваш насила, а и би трябвало още преди тръгването да си даваш сметка, че подобно нещо е възможно. Най-неприятното е, че в повечето случаи ми се налага да пътувам сам и то главно поради финансови причини.
 
 
Geograf.bg: В колко държави сте били? Коя страна бихте искали да посетите? 
 
Симеон Идакиев: Засега в 120, но нямам намерение да спирам. Бих искал да посетя и нови държави, но не бих се отказал и от още едно пътуване до онези, в които вече съм бил.
 
 
Geograf.bg: Имате ли любим талисман или друга знакова вещ, свързана с Вашите пътувания? 
 
Симеон Идакиев: Не. Привързвам се към хора, а не към вещи и не вярвам в талисмани. Освен това, когато човек пътува, той носи със себе си целия свой свят, всичко което му е скъпо. А имам и достатъчно количество багаж, без който не бих могъл да свърша онова, за което съм тръгнал-да заснема филми. Почти не ми се е случвало да пътувам просто така, на екскурзия. А и не съм сигурен, че вече мога да го направя, защото тръгна ли на път непременно ще взема и камерата.
 
 
Geograf.bg: Коя е вярната посока?
 
Симеон Идакиев: Аз съм дълбоко убеден в едно - няма „грешни” посоки - толкова е красива нашата планета. А ако става дума за житейски посоки, то те са различни за всеки и това е съвсем естествено. НО НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА ПЪТУВАШ!
 
 
 
 
Geograf.bg: Какъв е Вашият съвет към всички хора, за които пътешествията са част от живота? А за тези, които не пътуват?
 
Симеон Идакиев: Към първите - да не спират, а към вторите - да тръгнат.
 
 
Geograf.bg: Вие сте емблематична личност за българската журналистика, допринесла изключително много за разширяването на кръгозора на българите във времена на информационна изолираност. Сега, когато любимото на мнозина предаване „Атлас” не е в ефира на БНТ, в кои други медии любителите на пътешествия могат да следят работата Ви, посветена на света и всичко в него?
 
Симеон Идакиев: Всяка неделя имам едночасови предавания в две различни като специфика медии: от 15 часа по телевизия „Евроком” се излъчва „Светът и всичко в него” , а след новините в 18:00 часа по програма  „Христо Ботев” на БНР слушателите могат да се свържат с мен и моите събеседници на живо в предаването „Един мъж, един микрофон”.
 
 
 
Geograf.bg: Казахме „Светът и всичко в него”. Кога да очакваме поредната книга от Вашета поредица? 
 
Симеон Идакиев: Може би следващата година, но предпочитам все още повече да пътувам, отколкото да пиша.
 
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Симеон Идакиев: Най-важното е да пътуваш

Румен Пенин (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Познавам г-н Симеон Идакиев от години. Въпросите на geograf.bg дават възможност да се разкрие само част от пътешественическия дух и всеотдайната журналистическа работа на един човек посветил се на медиите и даващ всичко от себе си за популяризирането на "Светът и всичко в него", както той обича да казва за Географията. С рубриката си "Непознатата България" откри за много хора очарованието на българската природа, селищата и хората у нас. Желая му от сърце здраве и нови приключения и преживявания по паралелите и меридианите на земното кълбо!!!

Сподели

Снимка на деня

Музиканти от Доленския район в Словения

ггф