Събития на Географ БГ в рамките на Европейска нощ на учените SEARCH 2023

За поредна година Географ БГ ще се включи като партньор в реализирането на Европейската нощ на учените - общоевропейска инициатива за популяризиране на науката сред населеното на Съюза. Щастливи сме, че ще можем да се включим в програмата в четири гради и с 11 събития:

МАПАТОН: Започваме големия научен маратон с... Мапатон -  ученическо състезание за дигитални картографски умения. За трети път в България се организира състезание, което цели да открои учениците с най-добри дигитални картографски умения. Мапатонът (комбинация от думите на английски за карта и маратон – map + marathon) ще се проведе като част от инициативата Европейска нощ на учените (проект SEARCH). Датата на състезанието е 24 септември 2023 г. (от 20:00 ч.).

СОФИЯ: През деня на 29 септември ще бъдем в Mall Sofia, където ще имаме наш научен демонстрационен щанд, на който малки и големи ще могат да открият интересни предизвикателства. 

  • 11.00 – 20.00 ч. – Демонстрации и експерименти – Щандовете на учени от университетите и научните институти в София, научни музеи и старт-ъп компании ще убедят посетителите, че науката може да бъде представяна навсякъде. Ще видите събрани на едно място много поводи да се гордеем с работата на български учени от най-различни направления.
  • Европейски кът – Запознайте се с програмите за наука на Европейската комисия и разберете в какви европейски проекти участват българските учени.  
  • 12.00 ч. – Официално откриване на Нощ 2023 
  • 17.00 ч. – Официално церемония по награждаване – Онлайн видео стрийм на живо за обявяване на победителите в националните конкурси за подкаст и инстаграм story. 

ЯМБОЛ (в Безистена) - едно събитие в партньорство с Община Ямбол: 
18:30 ч. Откриване – кратки приветствия

18:35 ч. Каменните букви в книгата на живота
Гл. ас- д-р Дочо Дочев е геолог. Той основно изучава останки от различни морски безгръбначни животни, живели в периода между 100 и 66 милиона години. Част от тези животни се наричат амонити и са далечни братовчеди на днешните сепии, калмари и октоподи. Други фосили, които изучава, са един много интересен вид миди, които ни помагат да определим точно кога са образувани дадени скали. Тези миди изчезват заедно с динозаврите от лицето на Земята преди 66 милиона години. Останките им се запазват под формата на фосили, наречени още вкаменелости, в един особен вид скали, наречени седиментни. Чрез изучаването на тези останки се хвърля светлина към далечното геоложко минало, което ни помага да разберем как е изглеждал животинският свят през този далечен период от историята на Земята.

19:00 ч. Мисия на Ледения континент
Гл. ас. д-р Ралица Събева е български геолог и изследовател. Завършила е геология и проучване на полезни изкопаеми в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като през 2015 г. получава докторска степен. От 7 години насам е част от екипа преподаватели, които обучават студенти в същата специалност. През 2020 г. отпътува за двадесет и осмата българска антарктическа експедиция, където се превръща в първия човек в света, открил златни частици под микроскоп на Ледения континент.Д-р Деница Апостолова е геохимик в Софийския университет, член на Асоциацията на младите полярни изследователи APECS и Българския антарктически институт. Тя има три експедиции до Антарктида, за които мечтае от 18 години. Деница е приключенец, гмуркач и истински млад изследовател. Тя е част от младите полярници на България, които преподават не само придобити знания, но и истински житейски опит.

19:30 ч. – Кабиле – мястото, където географията и археологията се преплитат
Нягул Вълканов е от Ямбол и е учител по география в ПМГ “Атанас Радев”. Освен това, той страстен пътешественик и планинар. Член е на Българското географско дружество.

20:00 ч. – Дроновете: генератор на полезни данни за наука и бизнес

Кристиан Кирилов е роден в Перник и е завършил Природо-математическата гимназия в града с профил Биология. От малък интересът му е насочен към изучаване и изследване на природата. Въпреки че не харесва етикетите, определя себе си като дрон-фото-маняк, занимавал се през годините любителски с ентомология, състезателен риболов, планинско бягане и какво ли още не. Любовта към географията се появява в тийнеджърските му години и в същото време пътуванията и планинският туризъм намират трайно място в живота му. През 2023 г. завършва бакалавър Геопространствени системи и технологии в ГГФ на СУ, а през 2023/2024 записва магистратура Географски информационни системи и картография, отново в СУ. Работил е като преподавател по предприемачество в прогимназиален етап в ЧОУ „Цар Симеон Велики“, а в момента преподава география на английски език в начален етап в училище "Izzi Science for Kids". Ежедневието си Кристиан допълва и разнообразява с мобилна фотография, а същевременно има особен интерес в сферата на аерофотографията с безпилотни летателни системи. Част е от екипа на Географ БГ.

КАЗАНЛЪК - Младежки дом: 

За първи път в Казанлък отбелязваме Европейска нощ на учените – ежегодно събитие в стотици градове из цяла Европа в последния петък на м. септември, когато учените застават в светлините на прожекторите, срещат се лично с хора на всички възрасти, за да разкажат върху какво работят и как изследванията им помагат за подобряване на ежедневния живот на всеки един от нас.
18:00 ч. – Откриване – кратки приветствия

18:15 ч. – Някои предизвикателства пред науката: конспиративни теории и фалшиви новини
Доц. д-р Донка Петрова е родена в гр. Хасково. Завършва „Психология“ в СУ „Свети Климент Охридски” като първенец на своя випуск, а по-късно става магистър по детско-юношеска психология с дипломна работа на тема „Реактивна и проактивна агресия сред подрастващите“. През януари 2010 г. защитава докторска дисертация на тема „Ейджизъм и сътрудничество в общуването между ученици и учители. Завършва и втора магистърска програма „Нордистика“ с магистърска теза на тема „Викингите в Англия: завоевания и културно-историческо влияние“. От юли 2013 г. до момента е преподавател в катедра „Реторика” на ФФ и понастоящем води осем академични дисциплини. Наред с академичните си дейности притежава и богат практически опит като психолог, изследовател, обучител и координатор на проекти в неправителствената сфера.

18:45 ч. – Белези на климатичните промени върху ледниците на о-в Ливингстън, Антарктика
Доц. д-р инж. Аспарух Камбуров е доцент в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“. Завършил е „Маркшайдерство и геодезия“ в МГУ „Св. Иван Рилски“. Работил е за компании в сектора за проучване и добив на нефт и газ из концесионни площи в България, Либия, Тунис, Мароко и Камбоджа. Участник в XXI и XXV български антарктически експедиции като ръководител на проекти, свързани с високоточни ГНСС измервания и наземно лазерно сканиране. Участник в редица проекти, вкл. Топлинна карта на България. Занимава се активно с комуникация на науката в рамките на Европейската нощ на учените, Софийския фестивал на науката и др.

19:15 ч. – Вие питате – ние ви отговаряме. Храните и бъдещето
Д-р Ивайла Сопотенска защитава докторската си степен в Университета по хранителни технологии – Пловдив през 2021 г. Научните ѝ интереси са в областта на безглутеновите изделия, а интересите й на сцената – да разбулва митовете около храните. Носител е на трето място от FameLab All Stars 2021 г. и ежегоден лектор на Софийския фестивал на науката от 2014 г. насам.

Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата.
В партньорство с Община Казанлък.

ПАЗАРДЖИК - Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“:

18:00 ч. – Откриване – кратки приветствия

18:10 ч. – Изкуство в науката – от скиците на Дюрер до изящната делта на Юкон
Д-р Теодора Димитрова е действащ учител по география и биология и докторант в Софийския университет, катедра „Социално-икономическа география“ и част от екипа на Географ БГ. Автор на блога „Играй и се УЧИ – по начина на един съвременен учител“. Номинирана е за „10-те най-изявени млади българи“. Теодора е сред „40те избрани българи до 40 годишна възраст, заради които си заслужава да останеш в България“ –инициатива на „Дарик радио“. Герой е в книгата „5 стъпки към по-добър живот“ с автори Васил Ралчев и Георги Димитров, където авторите описват професионалния път на Теодора. Избрана е да бъде участник в рубриката „Star и млад“ на „Дарик радио“ заедно със свой ученик. За работата ѝ като учител интерес проявяват и редица други образователни платформи като „Аз, учителят“, „Успелите българи“, както и множество участия в национални медии, където Теодора е в позицията на действащ и иновативен учител.

18:40 ч. – Ракетна тяга
Наско Стаменов е врял и кипял (и парил се, и горял, и замръзвал, и обгазявал се и т.н. и т.н.) в демонстрациите по химия. Той е един от най-успешните демонстратори на наука в България, част от Корпуса за бързо гърмене при СУ „Климент, Охридски“, любим учител по химия и един от преподавателите, които подготвят олимпийския отбор по природните науки.

19:10 – Цветовете в Космоса
Никола Каравасилев е учител по физика и астрономия. Повече от 10 години Никола е ръководител на няколко ученически отбора, които представят България в различни международни състезания по физика, астрономия и природни науки. Всяка година негови ученици се завръщат с медали, като до този момент са донесли на страната ни над 50 отличия на международно ниво. Също така, Никола Каравасилев е и активен научен комуникатор. Той редовно участва в Софийския фестивал на науката като лектор и демонстратор. Никола е сред победителите в конкурса FameLab през 2012г.

В партньорство с Регионална библиотека “Никола Фурнаджиев”.

Повече информация за събитията от проекта SEARCH - Европейска нощ на учените можете да откриете на сайта на проекта. 

Инициативата „Европейска нощ на учените- SEARCH“ е проект, финансиран от Европейската комисия по програма „Хоризонт Европа“ по грантово споразумение N101061187

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Георги Бенковски в Копривщица

ггф