Професия географ: Теодора Малинова

Професия географ: Теодора Малинова

Теодора Малинова е на 24 години. Преподава в 144 СОУ „Народни будители“, София, но по-вълнуващото в случая е, че е завършила там своето образование преди пет години и сега е отново там, но като учител.  Преподава География и Биология на 5, 7 и 9 клас. И тъй като Географията не е наука, затворена между четири стени, случва се преподаването й да се изрази и в походи и научни конкурси с участието на учениците.
 
 
 
 
Географ БГ: Какво е да си учител-будител?
 
Теодора Малинова: Това за мен е много важно признание от учениците, тъй като аз все още нямам голям педагогически стаж, но начинът ми на работа, любовта към Географията и отношението ми към учениците явно са ключът към успеха.  Да си учител-будител е и отговорност.
 
 
 
 
Географ БГ:  Какво ще ни кажеш за Драгоманското блато?
 
Теодора Малинова: Това е мястото, на което за първи път изпитах чувството, което нося в себе си до ден днешен, а именно, че географията е моето призвание, а не просто работен ден. Драгоманското блато и в близост до него Алдомировско блато са възстановени през последното десетилетие, влажни зони с карстов произход. Изключително красиви и изпълнени с живот. Извършвах образователен туризъм там с ученици, предимно от София. Докато пътувахме из този карстов район, който е и исторически за България – Битката при Сливница, рида Три уши, често задавах следния въпрос на учениците: „Как си представяте вие Драгоманското блато?“, получавах за отговор - „Жилището на Шрек“. Тази реакция идваше именно от думата „блато“. С учениците навлизахме навътре в самото Драгоманско блато, правейки си път измежду папура и тръстиката, която на места достига 2 метра, за целта има пригодени мостчета и безопастността е гарантирана. Радвам се, че всички ученици оценяваха в края на деня огромното биоразнообразие в тези влажни зони, както и важността от тях. А повечето си тръгваха щастливи, че за първи път са чули за воден бик и видели полет на бяла чапла.
 
 
 
 
Географ БГ:  Каква е твоята географска мечта? 
 
Теодора Малинова: Като всеки географ, силно мечтая да видя всяко едно кътче от красивата ни планета, но откакто станах учител, моята мечта е географската култура на учениците да заема голямо място в общата им такава. Мечтая те да могат спокойно да се ориентират в географското пространство, да имат географско самочувствие и чрез това, което им предавам, да оценят красотата на България.
 
 
Географ БГ: Защо учениците трябва да обичат географията?
 
Теодора Малинова: Преди повече от век Алеко е казал: „Опознай Родината, за да я обикнеш“. Човек може да не се е замислял, но ние сме в непрестанна симбиоза с географията. Казвам на учениците си, че няма по-блажено чувство от това да си на Черни връх,  да знаеш, че реката, която извира от Витоша е Струма, че под краката ти е скрита най-дългата ни пещера – Духлата, да имаш ясната представа, че обърнеш ли гърба си към София, в далечината е вече Рила. Обикнат ли географията, те обичат целия свят!
 
 
 
Географ БГ:  По какъв начин www.geograf.bg намира място в твоята учителска работа? 
 
Теодора Малинова: Географ.бг не е просто географски портал, това е място, от което учениците ми черпят достоверна информация, предоставена им по изключително интересен начин. Благодарение на Географ.бг с петокласниците си направихме  „Моята енциклопедия“ – тетрадка, в която всеки петък записваме или рисуваме статиите, които са ги впечатлили най-силно през изминалата седмица. Често използвам раздел „Космос“ от Географ.бг, тъй като учениците са любопитни за тази материя, знаят много и все интересни неща, свързани с космоса, но винаги успявам да ги изненадам и впечатля с нова информация, за което ви благодаря .
 
 
 
Географ БГ: Какви специфични подходи използваш в часовете по География?“
 
Теодора Малинова: Опитвам се да спечеля вниманието на учениците с различни методи, тъй като неотдавна съм била ученичка и знам, че за да бъде провокиран интересът на учениците, е много важно отношението на учителя към тях и самото протичане на часа. Моите уроци преминават в рисунки на дъската. Изработвам различни неща, които винаги намират място в учебния процес, като например знамена от миди и рапани.
 
 
 
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

17 Коментара - Професия географ: Теодора Малинова

Румен Пенин (непроверено) February 08, 2017

Отговори
С интерес прочетох интервюто на Теодора, човек знаещ какво иска и търси в Живота си. Много добре помня нейното отношение към лекциите и упражненията в Университета, към науката ни География и съм сигурен, че наградата й е напълно заслужена. Радва ме,че млад човек, като нея, обича това, което върши и дава от себе си за всичко за нашите деца и тяхното образование. Това личи от лицата им на снимките. От сърце й желая успех и да постигне не само географските си мечти, но и удовлетворения в личния си живот! Румен Пенин

Евгения (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Колко вдъхновяващо! Единственото, което мога да кажа за младата дама е ПОКЛОН пред този ентусиазъм, креативност и желание за работа с децата! :) Успех!

:) (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления! Много успехи в тази благородна професия! Дано има повече такива учители!

Юлиана (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления и от мен! Много е хубаво да виждаш такива млади и ентусиазирани хора да се занимават с такава любов и интерес с малките !

Димитър Желев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Няма по-голямо щастие за учителя от любовта на децата, породена от отдадеността и трудолюбието на самия учител по време на учебния процес. Бъди все така щастлива, Теди!

Антон Янчев 5б клас (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления! Много успехи в тази професия ! дано има пожече учители като вас!

Антон Янчев 5б клас (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления! Много успехи в тази професия ! дано има пожече учители като вас!

Антон Янчев 5б клас (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления! Много успехи в тази професия ! дано има пожече учители като вас!

Камелия Йотовска (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления!!!Продължавай смело напред!Когато човек има идеи и е талантлив, той намира пътя, който да гарантира успеха на тези идеи. Гордея се с теб, Теди!

Теди Малинова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Благодаря Ви, мили хора! Правите ме найстина щастлива, аз Ви обещавам, че ще продължавам да уча децата на любов към науката. :)

Мария Бурдиняшка (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Страхотно, поздравявам те за огромния хъс, с който работиш и предаваш знания на бъдещето на България - малките деца. Успех и дано останалите ти колеги да ''препишат'' от теб!!! :)

Величка Николова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Теди, наистина се радвам, че си учител в нашето, тоест твоето училище. Родена си за учител, искрено се надявам това да бъде твоята професия дълго време, защото децата имат нужда от такива млади, обичащи ги учители като теб. Успех в благородната и будителска професия.

Емилия Мирчева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Теди, гордея се с теб. Ти си гордост и за цялото 200 ОУ" Отец Паисий", в което са минали първите ти ученически години. Радвам се, че си била моя ученичка. продължавай, смело напред.

Теди Малинова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Благодаря Ви! :) Никога няма да забравя и първите си години в училище и обичта към знанието, която сте ми дали! Изненадахте ме, изключително много, Госпожо Мирчева :) Поздрави на цялото 200 ОУ "Отец Паисий".

Теменужка Здравкова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво Теди! Толкова млад, красив, амбициозен, интелигентен, креативен и мил човек много отдавна не бях срещала! Само така и все напред и нагоре!Желая ти много успех, да покориш много и високи върхове и да бъдеш истински щастлива!

Сашка Йорданова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Гордея се с теб и такива млади хора!!!За да се учат децата им са нужни такива ентусиазирани млади учители които да ги увлекат ,а не да им налагат да учат!Късмет и успех!!!

Анелия-5г клас (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Госпожица Теди Малинова е прекрасен учител. Всеки час с вас е прекрасен. С нетърпение очаквам следващия час с вас. :-)

Сподели

Снимка на деня

Водопадите "Дявослките води" в Рила

ггф