Представяне на книгата и фотоизложбата, посветени на Атон

В Аулата в Ректората на Софийския университет бе представена книгата на проф. Румен Пенин „Света гора - Атон. География на духовността. Фотопис на един географ". Успоредно с това бе открита и фотоизложбата „Света гора - Атон, през обектива на двама географи", разположена в Централното фоайе.

 

Събитието бе посветено на 60-годишнината на Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски", 50-годишнината на катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда" и 10-годишнината на сайта Географ БГ. То е част и от инициативата на Българското географско дружество „Геодекада 2020 - 2030". 

На него присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мадлен Данова, Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи (извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в София и доайен на дипломатическия корпус), деканът на Богословския факултет доц. Ивайло Найденов, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, преподаватели от университета, студенти и гости. 

Гостите на събитието бяха приветствани от декана на ГГФ проф. Климент Найденов, който изтъкна ролята на географията в обществото и на вярванията в културно-цивилизационното развитие на обществото и формирането на облика на културните ландшафти. Аудиторията бе емоционално поздравена и от географа-писател доц. Георги Бърдаров, който сподели лични спомени от приятелството си с проф. Румен Пенин. 

Модератор бе доц. д-р Димитър Желев от Катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“ на Геолого-географския факултет, единият от авторите на изложбата заедно с проф. Румен Пенин. Той приветства присъстващите в Аулата и заяви, че събитието осъществява идеята на него и на проф. Румен Пенин да представят Света гора по географски начин и тя да бъде видяна с различни сетива. 

"Благодарим на всеки един от тези над 350 души, които намериха възможност да присъстват на събитието и да допринесат за необикновената атмосфера, създала се около изложбата в Централното фоайе на Ректората и в Аулата, където бе представянето на книгата. Гостите бяха посрещнати по традиционния начин, по който поклонниците влизат в светогорските манастири – с глътка ципуро (анасонова напитка) и хапка вкусен локум. Изложбата ще продължи до 19 януари." 

С искрена благодарност: проф. Румен Пенин и доц. Димитър Желев

Книгата може за поръчате ТУК.

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф