Музейко - място, където всяко дете ще обикне науката

В централната част се намира Дървото на Музейко. В него има ДНК спирала, която свети, когато я въртиш, музикални инструменти, които се задействат чрез какви ли не начини, подемна система за повдигане на топки и какво ли още не. В основата на Дървото децата ще откриват тайните на миналото на Земята, пещерите, полезните изкопаеми и науките за миналото на хората - история и археология.

Децата могат да играят като римляни!

А тук виждаме мястото, където всеки може да изкопае съкривища от древни цивилизации с помощта на истинска археологическа четка!

Време бе да стигнем до Средновековието...

Тук се намира залата с голямата машина за сортиране на камъни. Има и микроскоп, през който може да се гледат различни минерали.

Ето, че стигнахме до недрата на Земята... и до актуалния въпрос вулкан ли е Витоша? Сигурни сме, че вие знаете отговора :)

В пещерата на Музейко има сталактити, сталагмити, пещерни рисунки и още много чудни неща!

И така стигаме до втория етаж, където се намират науките за настоящето.

Стена, на която интерактивно се показват сезоните и промените, които настъпват в природата. Гледаш я, радваш се и изведнъж най-неочаквано разбираш, че можеш да махнеш с ръка пред екрана и да погалиш мечока, да разклатиш листата на дървото или пък да докоснеш щъркела!

Можеш дори да погледнеш през очите на различни животни!

Ето, че неусетно стигнахме до третия етаж, където се намира бъдещето.

На тази чудесна карта са показани различните приложения на изкуствените спътници на Земята, чрез които може да откриваме археологически обекти, да следим състоянието на земеделските култури, трафика, водните обекти и какво ли още не.

Музейко си има и собствена метеорологична станция и карта, на която можеш да направим сам прогнозата за времето!

А на покрива те очакват стена за катерене, малък амфитеатър и една чудна градина. Не е никак лесно да опишем това, което изживяхме в Музейко, то трябва да се изживее. Надяваме се всички малки и големи деца да имат възможността да го посетят!

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Пагодата "Чурейто" в Япония

ггф