Колко е часът на Южния полюс? А на Северния?

Колко е часът на Южния полюс? А на Северния?

Технически Антарктида и Арктика попадат във всички часови пояси на планетата. Това е така, тъй като меридианите, които служат за отделяне на часовите пояси се срещат при двата полюса.
 
 
Всяка една от стандартните 24 часови зони би била подходяща за отчитане на времето в Антарктида. Липсата на официално време на континента не е проблем предвид, че няма постоянно население и стопанска дейност. Страните, които извършват изследователска дейност там обикновено запазват собствената си часова зона или изрично уточняват по коя зона функционира базата им. Например в станициите МакМърдо и Палмър, управлявани от САЩ, се използва часовата на най-близката населена суша. В МакМърдо се съобразяват с времето в Крайстчърч, Нова Зеландия, а при станцията Палмър – часовата зона на Чили. Някои от станциите са избрали да следват Координираното универсално време (UTC) - часовото време, спрямо което се изчислява времето в различните часови зони. UTC е наследникът на Средното гринуичко време (GMT) и разговорно понякога е наричано така. Името координирано универсално време е прието, за да се избегне използването на географско понятие в международен стандарт. Липсата на суша и постоянно човешко присъствие при Северния полюс прави отчитането на времето там безсмислено. Посетителите на полюса използват часовото време на мястото, „откъдето идват".
 
 
Приблизителната подялба на часови пояси на Антарктида
 
 
Предвид, че повечето от териториите на Арктика и Антарктида са отвъд полярните кръгове, където има полярен ден и полярна нощ – въвеждането на лятно часово време е безсмилено и неприложимо. Така или иначе, за да са „в синхрон” с останалата част от света смяната се осъществява и там. 
 
 
Замисляли ли сте се по какво време функиционира българската изследователска база „Св. Климент Охридски" на о. Ливингстън? При нашата станция се използва часовият пояс UTC - 3:00, по който се измерва времето в Аржентина и Чили. 
 
 
 
 
 
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

"Орловият мост" в село Ноевци

ггф