Време е отново да дарим „Зрънце любов“ на пойните птици в града

На птиците, също като на нас, им е студено, освен това им е трудно да намират естествената си храна, каквито са насекомите. Затова поставете хранилка със суров слънчоглед на прозореца си, пред блока или в парка. Храната, богата на мазнини, е важна за оцеляването на пойните птици, които не отлитат на юг и остават да ни радват с красотата и жизнерадостта си в снежните дни.
 
Целта на кампанията „Зрънце любов“ е не само да помогне на малките крилати обитатели на парковете и градините в критичните за тях зимни дни, но и да предложи един по-необичаен контакт с природата в студения сезон. Всеки може да отбележи хранилката си на интерактивна карта на сайта на БДЗП, където близо 2000 души от цяла България вече са обозначили своята грижа за природата.
 
Голям, син, черен или дългоопашат синигер,  горска зидарка, червеногръдка, щиглец, чинка, зеленика, врабче и много други видове ще долитат ежеминутно до хранилката. Веднъж научили мястото, на което се предлага храна, птиците ще започнат да идват редовно и ще стават все повече и повече. Важно е хранилката да не остава празна, защото птиците разчитат на семената в нея.
 
За изработването на хранилка не са нужни нито скъпи материали, нито специални умения. Включете се на 3 декември (неделя) от 12:30 до 16:30 в ателие „Хранилка за птици“ в Bulgaria Mall, за да изработите своя, а ние ще ви разкажем как да се грижите за дивите птици през зимата в града. Необходимо е само да носите празна пластмасова бутилка и 2 молива.
 
Източник: БДЗП
 
 

Публикувано от geolub

ггф