Земята може да загуби 1/3 от горния си почвен слой

ООН, която определи 2015 г. за Международна година на почвите, посочва, че 33% от почвените ресурси на планетата се разграждат заради ерозия, замърсяване, окисляване и изчерпване на хранителните вещества. Ако не се предприемат действия, площта на обработваемата земя ще достигне едва една четвърт от обработваемите площи през 1960 г. 
 
 
През декември ООН ще публикува доклад за състоянието на почвата, който вероятно ще обрисува още по-мрачна картина. Земята губи почвата си със скорост 30 футболни игрища в минута и ако не спрем тази тенденция, целият запас от почва на планетата, който се използва за земеделски цели ще изчезне през 2075 г.
 
 
Освен, че служи като средство за осигуряване на храна, почвата е и ключов фактор в процеса на климатични промени. Микробите и гъбичките в почвата поглъщат въглерод от растенията и разграждащите се тела на животни. Възможно е почвата на планетата да съдържа три пъти повече въглерод от атмосферата, според публикация в журнала Naturе. 
 
 
Един от основните виновници за изтощаването са изкуствените торове. Те повишават нивото на киселинност и съдържанието на соли в почвата и нарушават взаимодействието на гъбичките и растенията, което помага за складирането на въглерод. От Съюза на загрижените учени (Union of Concerned Scientist) посочват, че почвата може да бъде запазена чрез промяна на земеделските практики. Според изследователите фермерите трябва да се върнат към ротацията на отглежданите сортове и да използват култури, които възстановяват хранителните вещества в почвата. Образуването на почвата отнема изумително дълго време - един сантиметър се формира в продължение на 1000 години, според уебсайта на ООН. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Плажът и залива Магенс на о-в Сейнт Томас са сред най-красивите в света, според класация на NG, Американски Виржински острови

ггф