Защо край Лос Анджелис изсипват милиони черни пластмасови топки във водохранилищата?

За повечето жители на Калифорния милионите черни пластмасови топки, които се изсипват във водохранилищата около Лос Анджелис не са нещо непонятно, но за хората извън Златния щат това е повече от странно. Защо това лято се изсипаха огромни количества с пластмасови топки във водата? Отговорът е прост - заради сушата. Така наречените "засенчващи топки" се използват за редуциране на водните загуби в щата с продължителна лятна суша и малка сума на годишните валежи. 

Ролята на топките е да създадат плътен слой върху водното огледало и така да намалят изпарението (според проучванията с ок. 36%). Защитният пластмасов слой предпазва водата и от въздушно замърсяването. През 2015 г. са изсипани около 96 млн. черни пластмасови топки във водохранилищата около Лос Анджелис като част от мащабната програма на града за рационално използване на природните ресурси.

Практиката е изключително популярна в Калифорния, но в другите части на света предизвика сензационен ефект. Прогнозите за намаляване на пресноводните ресурси, годни за пиене, навярно ще доведе до разпространение на тази "засенчваща" водата технология и до други точки от САЩ и света. 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

В двора на Преображенския манастир

ггф