Задава се безводно лято

река Дунав край Оряхово

Задава се безводно лято

В събота, 22 март бе отбелязан Световният ден на водата. Тази година посланието на Министерството на околната среда и водите е "Всяка капка си струва".
 
Основната цел на кампанията е обществото да се информира за състоянието на водните ресурси в страната, целесъобразната им употреба, опазване и съхранение. За съжаление настроенията по този повод не са празнични. Идва лято с режим на водата за много райони на България. След края на безснежната зима и настъпващата пролетна засуха, се очаква суша, прогнозирот метеоролози от Българската академия на науките. Язовирите и малките водоеми са пълни едва 60 %. Повечето реки са на ниво под нормалното за сезона. Тази тревожна картина допълва предаварийното състояние на близо 70 малки водоема, които са източени или са полупразни заради опасното състояние, в което са язовирните им стени и диги. По данни на БАН в първите осем седмици на тази година общият обем на повърхностния отток в страната е близо 600 милиона кубически метра, което е с 40 % по-малко от оттока през същия период на миналата година.
 
 
Малкото валежи и високите температури са изчерпали водните запаси от горния почвен слой, което е опасно за реколтата. В някои райони на Южна България на метър дълбочина в почвата липсва влага. Много малка е и снежната покривка по планините – не достига повече от 50-70 см, така че отражението ѝ върху водните ресурси ще е незначително. От ековедомството все още не дават предупредителна информация за градовете и селата, в които ще има режим на водата. Но в много селища вече има очевидни затруднения, което се дължи на намалелия дебит на подпочвени води в съответните райони предимно в Добруджа и в Тракийската низина. Учени твърдят, че засушаванията на Балканите до края на века ще стават все по-чести и продължителни. Тази прогноза се прави и в най-новото обхватно европейско изследване на валежите, водните ресурси и климатичните промени.
 
 
Безводието е тревожно, но не по-малко тревожно е състоянието на предпазната инфраструктура - дигите, защитните съоръжения и отводнителните помпени станции. Водоемите и руслата на реките не са подготвени за “високите” води, които могат да предизвикат наводнения.
“При първият по-силен пролетен дъжд, съпроводен с топенето на снеговете, има реална опасност от преливане на реки и наводняване на земеделски земи и населени места", казва заместник-министърът на земеделието Бюрхан Абазов.
 
Той потвърди информацията, че отводнителните помпени станции край Дунав не работят. Държавното дружество „Напоителни системи“ няма пари да заплати необходимата за работата на помпите електрическа енергия, работещите в дружеството не са получавали заплати от три месеца. Освен това километри тръбопроводи и цели помпени станции са нарязани за скрап. Компанията е във финансов колапс, дълговете й надхвърлят 24 милиона лева, а сметките й са блокирани.
 
В тези тревожни условия Световният ден на водата България посрещна без ясни и конкретни политики за устойчиво управление на ценния природен дар без който живота е немислим, както и конкретни идеи за справяне с предизвикателствата, свързани с реалната опасност от безводие.
 
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Изглед към градчето Форио на о-в Иския, Тиренско море

ггф