Тайните на Албания

Тайните на Албания

През лятото на 2016 г. аз и моето семейство обиколихме Балканския полуостров. По култура, всички държави си приличаха помежду си, освен една. Албания — държавата, която изпъква сред своите балкански съседи. Език, религия, манталитет — всичко в нея е по-различно.
 
 
Албания е малка балканска държава на брега на Адриатическо и Йоническо море. В историята й има много интересни събития. Не са малко и интересните места на територията й, например — най-големият амфитеатър на Балканите, най-древното и дълбокото езеро в Европа и много други исторически и природни чудеса. Освен това Албания е една от шестте държави в света, в които са забранени ГМО.
 
 
Тайна ? 1: Загадъчният език
В Албания живеят само три милиона души. Те наричат държавата си Shqpiлria, което се превежда като «Държава на орлите». Точно затова на знамето на Албания е изобразен двуглав орел. Албанският език не прилича на езиците на своите балкански съседи, но се отнася към индоевропейското езиково семейство. До XIX в. никой научно не подхожда към историята на албанския език и дори сега не е известен произхода му.
 
 
Тайна ? 2: Вълшебното море
Най-важната забележителност в Албания, според мен, е природата. Брегът на Йоническо море на брега на Албания има неповторим тюркоазен цвят, а пясъците — чисто бял.
 
 
Когато разглеждах песъчинките по-внимателно, забелязах, че всъщност това са превърнали се в прах черупки и камъчета. Въпреки че сме видели само спокойно море, в Албания се случват и големи вълнения, най-често по югозападното крайбрежие. 
 
 
Тайна ? 3: Проклетите планини
Много красиви са и Албанските Алпи. Това е труднодостъпен район, който е известен с името «Проклетите планини». Почти никой не живее там, има само пасища, където се пасат крави и кози. Най-високата планина е планината Голям Кораб, с височина 2764 m.
 
 
Тайна ? 4: Смъртоносният серпентин
Склоновете на планините на юг от Вльора са нарязани от автомобилен серпентин с прекрасна гледка към морето.
 
 
Този серпентин е един от най-опасните в Европа. Там се снима известната телевизионна програма Top Gear, в която водещите тестват автомобилите на опасни пътища.
 
 
Тайна ? 5: Изчезващите животни
40% от територията на Албания са покрити с гори: вечнозелени дървета, храсти, кестени, дъбове, елхи и борове. На височина над 2000 m има тучни алпийски ливади. Животинският свят на Албания не е много богат — на територията й живеят около 760 вида гръбначни, сред които: 80 вида бозайници, 330 вида сладководни и соленоводни риби и 350 вида птици. Около 90 вида животни са застрашени от изчезване, като например етруска земеровка и къдроглавият пеликан.
 
 
На снимката е изобразена обикновена цикада, от които в Албания има милиони — те пеят в хор, и се крият се в маслините и черния бор.
 
 
Тайна ? 6: Удивителната риба
В езерото Охрид живее много рядък вид пъстърва, който се нарича белвица. Някои изследователи приемат, че белвицата принадлежи към отделен род — Acantholingua. Любопитно е, че тази риба живее на само още едно място — в езерото Байкал (Русия). В други места на света такива риби няма.
 
 
Тайна ? 7: Бетонните гъби
Ако изведнъж се случи ядрен взрив, то Албания ще е държавата, в която хората ще останат живи и здрави. По територията на цялата държава могат да се намерят хиляди изоставени бункери. Те като гъби покриват планинските склонове, полетата и даже улиците на градовете. Те са напомняне за параноята на Енвер Ходжа, който е управлявал Албания цели 40 години. Албанският комунистически диктатор нарежда да бъдат построени 750 000 бункера из цялата държава. Албания е с площ 28 700 km2, от което следва, че средната численост на бункери е 24 на km2— по един за всеки четирима жители! 
 
 
Сега бункерите се използват с мирни цели — като ресторанти, тоалетни и т. н., но повечето от тях си стоят пусти. През 2012 г. е взето решение за елиминация на тези свидетели на миналото и започват да ги демонтират. Първо ги махат от плажовете, градовете, пътища и местата, където може да ги видят туристи.  
 
Тайна ? 8: Потъналият град
Едно от местата, впечатлило мен и моето семейство, е древният град Бутринт. Той се намира на границата между Албания и Гърция, в близост до град Саранда. Построен е от гърци през VI в. пр. Хр.
 
 
Античният град е прекрасно запазен, благодарение на това, че е бил потопен в калта, на дъното на езерото. Чак в ХХ в. археолози от Италия го откриват и го превръщат в туристически обект. Ръководителят е италиянският учен Луиджа Мария Уголини.
 
 
Според древни предания, този град е основан от бежанците на град Троя. В града има порт, културен и търговски център. Бутринт е ограден от дебели стени, съхранени и досега.
 
 
В центъра на града има огромен театър за 1500 души, бани, църкви и красиви къщи на богати хора.
 
 
По време на разкопаване на града, са намерени много интересни неща — глинени съдове, домашни уреди, пари. Всичко това се пази в музея Бутринт.
 
 
 
Албания много хареса на мен и на моето семейство. Надявам се, при следващото пътуване да намерим повече албански тайни!
 
 
Автор: Евдокия Рубанович 
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Димитър Списаревски в квартал “Дружба 1”

ггф