Шаманското езеро Атитлан в Гватемала

Езерото Атитлан и вулкана Сан Педро

Шаманското езеро Атитлан в Гватемала

Езерото Атитлан се намира в планината Сиера Мадре де Чиапас в Северна Гватемала. Името на езерото от езика нахуатъл буквално означава "върху водата". Редица източници отреждат на езерото титлата "най-дълбоко езеро на Централна Америка" заради своята дълбочина около 340 m. Езерото е заобеколено от вулкани и специфчните за тях ландшафти. Самото езеро е с кратерен произход и е безотточно. Площта му е над 130 km2. Великият географ и пътешественик Александър фон Хумболт титулува езерото "Най-красивото езеро в света"
 
 
Изгрев на езерото и вулкана Сан Педро
 
Гватемала... Атитлан - едно магическо, шаманско езеро, заобиколено от юг с три вулкана над 3000 m... Вижте красивите залези и изгреви над езерото, и една чудесна разходка до градчето Сантяго де Атитлан... Част от сърцето ми остана там...
 
 
Утро над Атитлан...
 
Пристанището на Панахачел
 
Нашето корабче ни очаква
 
Хайде на подвижната сергийка
 
На риба
 
Вулканът Сан Педро отблизо
 
Вождът...
 
Акостираме в пристанището на Сантяго де Атитлан, аз го наричам селце то се оказа град - 3 пъти по-голяв от родния ми Троян, 75 000 души живеят там.
 
 
 
Катедралата на градчет...попаднахме на служба, бе много интересно, най-отпред 4 момчета свиреха на китара, а всички пееха много мелодичн...100% от жителите на градчето са от майски поризход, от народа sotoil...Така се казва и езикът им...
 
След службата...
 
 
 
А това е една от многото тъжни истории, свързани с Гражданската война в Гватемала, продължила от 1960 до 1996 г. Различните статистики - официалната държавна и народната, отчитат брой на жертвите между 350 000 и 1 000 000 души - предимно от страна на майското население, както и на част от интелигенцията. В Сантяго де Атитклан пристигнал американски пастор от Кентъки - Падре Франсиско Стенли Ротър, наречен от маите Аплас. Той научил езика на местните хора от народа сотоилl и започнал да проповядва на него. Бил много обичан от населението. В годините на най-жестоките репресии, когато армейски части пристигали в градчето, да търсят скрити врагове на властта (партизани), Падре Аplas събирал жителите на района в църквата и заставал на входа през нощта, да пази своите верни енориаши и така доста дълго време докато на 28 юли 1981 г. той бил застрелян в един от параклисите на катедралата. Преди да бъде върнато тялото му на роднините в САЩ, индианците взели - с разрешение на близките на отеца - сърцето му и го погребали в катедралата... Една от многото тъжни истории по време на черната за Гватемала Гражданска война, вероятно най-страшната от всички на континента.
 
Гробът на сърцето на падре Франсиско Стенли
 
Хайде на артефактите... и на големия цветен градски пазар!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Време за върщане...
 
Нашият кораб ни очаква...
 
 
 
 
 
Двата вулкана - Толиман - по-близкият, и Сантяго де Атитлан
 
Кръчмите на Панахачел... Вкусна рибка хапнахме там, преди да тръгнем за Антигуа.
 
 
Автор: Мирослав Нанков, професионален пътешественик
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Шаманското езеро Атитлан в Гватемала

Р.П. (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поредният интересен фотопис на Миро от един красив и екзотичен район на света, заслужаващ да се посети.

Сподели

Снимка на деня

Леопард в Националния парк „Серенгети“, Танзания

ггф