Сайт на NASA публикува нови снимки на Земята всеки ден

Агенцията стартира нов уебсайт, където ще публикува снимки на DSCOVR всеки ден, показвайки въртенето на Земята за период от 24 часа (http://epic.gsfc.nasa.gov/). 
 
 
Сателитът е съвместен проект на NASA и Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединените щати, като основното му предназначение е да наблюдава космическия климат - излъчваните от Слънцето магнитни полета, например, които могат да увредят комуникационните системи на планетата ни. Сателитът е изведен в Космоса на бордана ракета Falcon 9 на компанията SpaceX през февруари и в момента е позициониран на приблизително 1,6 млн. km - точка на Лагранж 1, където гравитационното притегляне на Слънцето и Земята го поддържа стабилен.
 
 
От тази позиция се разкриват и впечатляващи гледки от Земята. За щастие спътникът е оборудван с камера за заснемане на прекрасните гледки, наречена EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera). Камерата всъщност е мощен телескоп, който прави серии от по десет фотографии на Земята на различни дължи на вълната - от ултравиолетово до близко инфрачервено. Червеният, зеленият и синият канал се съчетават, за да се получат цветни изображения с резолюция между 10 и 15 km на пиксел. 
 
 
На уебсайта се публикуват фотографии, заснети от камерата преди 12 до 36 часа. Тъй като Земята е ярка, изображенията се правят със съвсем късо експониране - между 20 и 100 милисекунди. Снимките са придружени от информация за относителното местоположение на сателита спрямо Слънцето и времето, когато са направени. Всички изображения се архивират, така че можем да проследим различните позиции на Земята през изминалия ден.
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Пагодата "Чурейто" в Япония

ггф