Сателити с висока резолюция с приложение за наблюдение на китовете

Сателити, заснемащи образи с висока резолюция дават възможност на изследователите да откриват и преброяват от космоса китове, пише Space. Технологията разширява значително обхвата на анализа, използван при опазването на гигантските бозайници. 
 
“Ако сте много опитни, можете да прецените разстоянието и да разпознаете животните според размера и формата на водната струя”, казва британският изследовател Питър Фретуел. “Това обаче е много трудно и трябва да гледате на точното място в точното време”. 
 
За да направи преброяването по-ефективно, Фретуел и екипът му използват образи с висока резолюция, заснети от сателит. Учените са преброили група от китове, размножаващи се в близост до бреговете на Аржентина. Животните били вид южни китове, които достигат дължина от 14 до 17 метра и се движат в южните региони на Пасифика и Антарктическия океан. Изследователите избрали китове от този вид, за да изпробват новия метод, тъй като те обичат да плуват на повърхността и се размножават в спокойни води и това прави наблюдението им по-лесно. 
 
Научният екип анализирал образ с резолюция 4 пиксела на един квадратен метър, покриващ площ от 113 квадратни километра. Снимките улавят широк спектър от цветове, включително тъмно синьо, което е индикатор за дълбочина 15 метра и повече под океанската повърхност. Изследователите идентифицирали с просто око 55 изображения, които вероятно са китове, 23, които е възможно да са китове и 13 други подводни обекта. Екипът изпробвал няколко автоматизирани системи за обработка на снимки, на най-добрите от които открили 89 процента от вероятните китове. Учените се надяват, че технологията ще осигури по-надеждно преброяване на групите китове, и ще допринесе за опазването на популацията, която е намаляла драстично. Южните китове, които са били общо 70 000, са наброявали само около 300 индивида през 1920 година. През последните десетилетия броят им се е увеличил, достигайки няколко хиляди, благодарение най-вече на световния мораториум върху китоловството.
 
 
Източник: Информационна агенция "Фокус" http://focus-news.net/

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Залез над Дунав – запазена марка на Силистра

ггф