Руски сателит може да стане „най-ярката звезда в небето”

Екипът зад „Маяк” е събрал 1,72 милиона рубли (23 000 долара) чрез руската платформа Boomstarter, която прилича на Kickstater. Според страницата на „Маяк” руската космическа агенция „Роскосмос” е „потвърдила възможността „Маяк” да изведен с изстрелването на ракета „Союз-2” в средата на 2016 г." Ракетата ще носи и сателит за засичане и наблюдение на горски пожари.
 
 
Като повечето финансирани в интернет проекти и този има мобилно приложение, което ще показва на потребителите местоположението на спътника по всяко време. Следващата цел на екипа е да събере средства, за да конструира модел на „Маяк” за Музея на космонавтиката в Москва. След това екипът възнамерява да разработи система, с която „Маяк”, а и на други сателити, да влизат обратно в атмосферата и се връщат на земята.
 
 
Русия вече има зад гърба си експерименти със сателитни отражатели. През 1993 г. товарният кораб „Прогрес”, изпратен до космическата станция „Мир“, транспортира 20-метровия отражателен дикс „Знамя”, покрит с алуминий. Главната цел беше да се тества концепцията за соларни платна. Наред с това „Знамя” беше експеримент за орбитално осветление. Идеята зад програмата беше, че система от орбитални огледала биха могли да осветяват части от Земята и дори цели градове. Бащата на тази коцепция е един от пионерите на ракетното инженерство - германският теоретик Херман Оберт.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф