Рекордни ветрове в страната. Счупи се ветромерът на станция Мургаш.

Силен ураганен вятър отчетоха метеоролозите в цялата страна. Най-ветровито беше във Враца и Монтана, където поривите на вятъра бяха съответно 24 и 20 м/с. Поривите на вятъра в столицата бяха 16 м/с. Високи стойности имаше и във Видин и Елхово, където бяха измерени по 17 м/с, в Сливен - 16 м/с. В североизточната част от страната също духаше силен вятър с около 18-20м/с. На връх Мургаш вятърът бе толкова силен, че скоростта му не можеше да бъде измерена, защото уредите бяха отнесени от вятъра. По високите части на планините скоростта му беше 24-28 м/с. 
 
Ветровете в реално време днес, заснети от сателити.
 
Около 40 сигнала от граждани за паднали клони, дървета и надвиснали опасни предмети в столицата постъпиха в МВР. Екипи на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ посетиха всички подадени адреси и оказаха съдействие за отстраняването им. 
Една жена пострада от клон на падащо дърво на ул. „Оборище“. Тя бе откарана в болница с фрактура на крака, няма опасност за живота й. Нанесени са материални щети по един лек автомобил. 
 
През целия ден екипи на аварийно-спасителното звено към Столична община работиха по премахване на паднали клони заради силния вятър в столицата. Поради силния вятър имаше проблеми със скъсани кабели на уличното осветление. Най-голям брой сигнали от граждани бяха подадени от кв. „Павлово” и ж.к. „Овча купел”. Екипите на Столична община ще продължат да работят и утре при необходимост.
 
Ветровете в Европа и Северна Африка днес
 
Оранжев код за силен вятър е обявен за утре в Монтана, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. Жълт код за потенциално опасно време и силен вятър е обявен и областите – Враца, Плевен, Габрово, Ловеч, София – област, София, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. Националния институт по метеорология прогнозира поривите на вятъра в областите с обявен жълт код да бъдат със скорост около 15-20 м/сек., а в областите с оранжев код - 22-27 м/сек. Съветите към гражданите са да бъдат в течение с прогнозираните метеорологични явления и по възможност да избягват рисковете.
 
 

Публикувано от geolub

1 Коментара - Рекордни ветрове в страната. Счупи се ветромерът на станция Мургаш.

Надя (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Това с вятъра си бе доста страшно в Монтана и въобще района. Тук вече падна и сняг и зимата започна. Някъде бях чела, че точно на Мургаш е най-ветровитото място у нас и вероятно този път е било страшничко.

Сподели

Снимка на деня

Изглед към градчето Форио на о-в Иския, Тиренско море

ггф