Първият географски фестивал събра географи от цяла България

Първият географски фестивал се проведе благодарение на съвместните усилия на Български географски портал - Географ БГ, Клуб "Млад географ" - Ямбол, Издателство „Булвест 2000”, Българско географско дружество, National Geographic – България, ШУ „Епископ Константин Преславски”, Научно-технически съюз - Ямбол, АПГР – клон Ямбол, Община Ямбол, Община Тунджа и МГ „Атанас Радев”, Ямбол.

Тържествено откриване

Залата на НТС - Ямбол се оказа тясна за всички приятели на географията, дошли от цялата страна - над 100 бяха регистрираните учители, ученици, научни работници, професионални географи и приятели на географията от страната. Фестивалът бе посетен и от организирана група от студенти и преподаватели от Геолого-географския факултет на Софийския университет. Ямболските учители и ученици също взеха активно участие във фестивалната програма.

Точно в 14:00 химнът на Република България, последван от химна на Европа, дадоха началото на Първия географски фестивал в България. Тържественото откриване бе съпроводено от много песни и танци, с които различни творчески клубове от града поздравиха участниците. Сред специалните гости бяха кметът на община Ямбол Георги Славов, зам.-областният управител Диана Динкова, доц. Климент Найденов от УС на Българското географско дружество, доц. Стелиан Димитров, зам.-декан на Геолого-географския факултет при Софийския университет, проф. Румен Пенин, председател на Организационния комитет по провеждането на фестивала, представители на академичната общност и др. Получени и прочетени бяха поздравителни адреси от Санкт-Петербургския държавен университет и организаторите на Големия географски фестивал в Русия, от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", Британски съвет в България, Българска академия на науките, Център по източници езици и култури и др.

Връчването на награди започна още по време на откриването. От името на организаторите на фестивала проф. Румен Пенин връчи две специални географски статуетки на уважаваните ямболски учители-географи - г-жа Радка Цингова и г-н Георги Бодуров. Те двамата бяха също отличени и от Българското географско дружество, като получиха специалното издание с избрани трудове на големия географ проф. Иван Батаклиев и ваучери за покупка на книги. Наградата предаде доц. Климент Найденов, член на УС на БГД.

Веднага след церемонията по откриване на фестивала се проведе презентацията на проф. Румен Пенин за неговото пътешествие до Северозападен Китай. Гостите имаха възможност да се запознаят подробно с географията и особеностите на тази изключително слабо позната част от света, която е най-отдалечена от бреговете на Световния океан. Професор Пенин завърши своята презентация с малка изненада - от Китай публиката бързо се "прехвърли" до Карибския басейн. Последните няколко слайда бяха посветени на карибската държава Доминика. Румен Пенин емоционално сподели с публиката, че тя е неговата стотна посетена държава (през февруари 2015 г.) и е изключително щастлив да разкаже впечатленията си от нея на гостите на фестивала.

Географиада

Отборното състезание "Географиада" се превърна в оспорвана битка за първото място. За пръв път този състезателен формат бе приложен в България за отборно състезание по география. В състезанието с включиха 14 отбора, представители на Ямбол, Челопеч, София, Пазарджик, Казанлък, Варна, Бургас, Сливен, Търговище, Плевен, Разград. Всеки един от отборите се състоеше от 4 участници - 2 ученици до 7. клас и 2 ученици до 12. клас. Въпросите в състезанието отразяваха нивата на познание на учениците в отделните класове.

Състезанието протече в 2 полуфинала и финал. В полуфиналите участваха по 7 отбора, като най-добрите 3 от всеки поток се класираха за финал. Всеки полуфинал се състоеше от 21 редовни въпроса и 3 допълнителни, в случай на равенство. Финалът бе с 24 въпроса и 3 допълнителни въпроса, които определиха крайното класиране. Цялото състезание се проведе пред очите на гостите на Първия географски фестивал в залата на НТС. Те имаха възможност да виждат въпросите и да научават отговорите след изтичане на сътезателното време. По време на почивките между отделните кръгове имаше и игра с публиката, при която се раздадоха много подаръци, осигурени от спонсорите на събитието.

Участници в първия полуфинал бяха отборите на "Млади географи", Варна; "Атлас", Разград; "Дияна", Ямбол; "Магелан", Търговище; "Витоша", София; Пазарджик. След него отборите с най-добър резултат ("Млади географи", "Атлас", "Витоша") се класираха за финала на състезанието.

Във втори полуфинал участваха отборите на "Кукери", Ямбол; "Веселите туристи", Плевен; "Бандата на тракийските мускетари", Казанлък; "Сините камъни", Сливен; "Делфин", Бургас; "Географ 69", София; Челопеч. На финала се класираха отборите "Кукери", "Делфин" и "Веселите туристи". 

След оспорван финал първите места заеха отборите на "Млади географи", Варна (I място), "Витоша", София (II място) и "Атлас", Разград (III място). Трите отбора получиха специални купи, които отнесоха в градовете си като трофей от Първия географски фестивал.

Въпросите и отговорите на Географиадата са публикувани в Географ БГ - ПЪРВИ ПОЛУФИНАЛ, ВТОРИ ПОЛУФИНАЛ и ФИНАЛ.

Географска дискотека

Вечерта от първия ден на фестивала предложи още приятни емоции на участниците - георафска дискотека. В култовото ямболско заведение "Орфей" географите се отдадоха на танци, приятни разговори и веселие, които оставиха незабравими спомени и изживявания.

Разходка в парка с изненади

Вторият ден от фестивала започна в 9:00 с програма за учениците - разходка с изненади в градския парк на Ямбол, разположен на остров в р. Тунджа. На входа на парка учениците бяха разделени в две възрастови групи (старша и младша). Получиха инструкции, че ще обиколят градския парк в рамките на 30 минути и че на отделни ключови локации ще им се проведе беседа. В рамките на обиколката на участниците беше изнесена беседа, свъразна с особеностите на парка - география, екология, история, архитектура, ботаника и др.

Всеки един от тях бе снабден със специална картосхема, на която да си води записки и да отбелязва ключови обекти. След края на разходката участниците имаха 15 минути, за да осмислят видяното и наученото по време на разходката. Последва тест, който бе базиран на информацията, която учениците са успели да усвоят по време на своето "пътешествие" из парка. 

Победителите в това съревнование в двете групи станаха:

Младша група

1. Деляна Райкова, Ямбол

2. Вяра Борисова, София

3. Цветина Георгиева, Челопеч

Старша група

1. Тони Димитров, Бургас

2. Борислав Дочев, София

3. Йордан Йорданов, Бургас

Географи на кафе

Докато учениците се разхождаха из градския парк, учителите и другите гости на фестивала бяха поканени на кафе в сградата на МГ "Атанас Радев" и НАОП - Ямбол. Там те имаха възможност да разгледат сбирката с минерали, изложба със стари географски книги и карти, фотоизложба от минали географски събития в Ямбол. Особено приятна изненада за гостите на фестивала бе срещата-разговор с големия пътешествeник и приятел на географията Симеон Идакиев. 

Закриване, награди и екскурзия

Официалното закриване се състоя отново в залата на НТС - Ямбол. Програмата се състоя от кратко приветсвие от Симеон Идакиев, презентация на сайта Географ БГ, обявяване на победителите в консурсите за учители и ученици. Фестивалът бе закрит от главния организатор г-жа Радка Цингова.  С "Върви, народе възродени" и обща снимка пред сградата на НТС и паметната плоча на Джон Атанасов завърши Първият географски фестивал.

След закриването участниците заминаха на екскурзия до НАР "Кабиле", където имаха възможността да се изкачат на Зайчи връх с древната обсерватория и да посетят руините на римското селище в подножието му. 

Благодарности

Изразяваме отново благодарността си към нашите спонсори и съорганизатори:
 
 
Издателство „Булвест 2000”
 
Българско географско дружество
 
National Geographic – България
 
ШУ „Епископ Константин Преславски”
 
Научно-технически съюз - Ямбол
 
АПГР – клон Ямбол
 
Община Ямбол
 
Община Тунджа
 
МГ „Атанас Радев”, Ямбол
 
НАОП - Ямбол
 

Бъдеще

Хубавите емоции и географският плам, които господстваха по време на фестивала в Ямбол, дават вяра и мотивация да се обмисля организирането на още много други празници на географското познание. 

Публикувано от geolub

6 Коментара - Първият географски фестивал събра географи от цяла България

Антоанета Раднева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Благодарим за незабравимите два дни Географиада!

Учител (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Много съжалявам, че не дойдохме с моите ученици на това прекрасно събитие! Ще чакаме с нетърпение догодина следващото издание, когато сме сигурни, че ще бъде още по-голям празник! Поздравления на всички наградени!

Юлия Николова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Страхотна идея!Много приятни въпроси!Добре би било догодина инициативата да бъде включена в Националния календар на МОН,за да бъде финансирано участието на отборите.

Географ по душа (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления за всички, които направиха този Първи географски фестивал! Само се докоснах до него, но почувствах ентусиазма и професионализма на хората, които го осъществиха. Видях радост в очите на всички участващи, а това означава, че си е струвало да се проведе това приятно и забележително събитие. Успех и занапред!

Добрин (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Крайно време бе в страната да се организира подобно мероприятие и форум на хората, занимаващи се с география! Браво

Ники (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравление за този географски фестивал!Синът ми присъства на него и е впечатлен от всичко, което е преживял.

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф