Приветствие към участниците в Географския фестивал от проф. Румен Пенин, председател на Организационния комитет

Уважаеми гости,

За мен е чест и огромно удоволствие да ви приветствам с добре дошли на Българския географски фестивал - Стара Загора 2019 г.

Радвам се, че петото издание на фестивала е в древния и съвременен град Стара Загора, събрал богатата история на миналото, динамичното настояще и оптимистичното бъдеще в едно.

Градът е пример как от опожарените останки на изпепеленото селище през Руско-турската война от 1877-1878 г. се възроди град на дъхавите липи, на поетите и писателите, на трудолюбивите и борбени хора, превърнали го в един от най-красивите съвременни градове на Родината ни.

Десетки са историческите, културните и природните  забележителности на града, които не е възможно да бъдат изброени накратко. Ще отбележа само, че Стара Загора се гордее със своите 15 градски парка, сред които се откроява най-старият “Аязмото” или парк “Митрополит Методий Кусев”, кръстен на своя създател.

В тези дни, в които Стара Загора е географската столица на България, искам специално да отбележа, че първият победител в Националното състезание по География от 2003 г. е именно старозагорец, възпитаник на Търговска гимназия “ Княз Симеон Търновски”.

През изминалите години не малко ученици от Стара Загора и Казанлък са се представяли отлично както на Българския географски фестивал, както и национални и международни географски олимпиади.

Това са само част от основанията на Организационния комитет да избере  Стара Загора за домакин на Българския географски фестивал през 2019 г.

Благодаря от сърце на всички, които помогнаха и допринесоха за осъществяването на най-големия географски форум у нас!

От името на Организационния комитет благодаря на спонсорите и организациите партньори, на гостоприемните домакини в лицето на община Стара Загора, на РУО – Стара Загора, Второ ОУ “Петко Рачов Славейков”, Държавна опера Стара Загора, на колегите преподаватели, както и на доброволците за тяхната безценна помощ.

Вярвам, че чрез Българския географски фестивал ще докажем за пореден път важното мястото на тази най-древна и интересна наука в българското образование и в развитието на мирогледа на младите поколения.

Искрени поздравления за победителите в географските конкурси на фестивала!

Успех на всички ученици - участници в Географиадата и Разходката с изненади!

Желая на всички вас - участници във фестивала, здраве и приятни фестивални дни!

С географски поздрав,

Румен Пенин

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Около Смолянските езера

ггф