Предстои активиране на подземна стена от лед, която да изолира ядрените отпадъци във „Фукушима

Изграждането на финансираната от правителството стена започна през 2014 г. Идеята е да се създаде ледена подземна бариера, за да се предотврати навлизане на подземна вода, която ще увеличи количеството на заразената вода. Съоръжението вече е завършено, а сега е получено одобрение за активиране на приблизително 95% от стената. Решението дали да се даде „зелена светлина“ за останалата част ще бъде взето, след като се направи оценка на резултатите от първата фаза. Очаква се след завършването на първата фаза проникването на подземна вода да бъде намалено до приблизително 50%. 
 
 
 
Пълният периметър няма да бъде замразен, за да може да се проучи как ледената бариера влияе на относителните нива на водата вътре и извън сградите на реактора. Важно е да се гарантира, че относителните нива на водата няма да се променят така, че заразената вода да прелее от най-долните етажи на тези сгради и да попадне в подпочвената вода наоколо. 
 
 
 
 
Ледената стена е част от многостранна стратегия за отклоняване, контролиране, преработка и безопасно съхранение на подземна и дъждовна вода във „Фукушима“. Сред другите мерки са непромокаема крайбрежна стена, изпомпваща система, система за отклоняване на подземна вода и др. Резултатът от всички тези усилия е значително намаление на акумулирането на заразена вода, отстраняване на повечето нуклиди от складираната вода и намаление на нивата на радиация в и около реактора, посочва TEPCO. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Облачно "море" над северния склон на Централния Балкан

ггф