Предложение за уикенда: Водопадите на река Каменянска

Македония крие много красоти, които приличат на места от приказките. Тази магия включва и водопади, една от най-очарователните природни красоти, които природата обикновено крие от погледа на обществеността. Моето предложение този уикенд са Каменянските водопади, които могат да дадат много за авантюристи, планинари и любители на природната красота. Водопадите са атрактивни поради факта, че рядко навсякъде в Македония можете да видите толкова много водопади в малка географска област, така че тази крие много красоти, които приличат на места от приказките.

Осемте водопада на река Каменянска са различни по височина и ширина, според много посетители последният водопад е най-атрактивен, но най-високият водопад е седмия водопад, който е около 12,5 м. Никой не остава безразличен към красотите на Каменянските водопади, с право можем да ги смятаме за един от най-красивите водопади в Шар планина.

До водопадите може да се стигне от село Каменяне, което се намира в долината Полог от дясната страна на магистралата Тетово – Гостивар, село Каменяне е само на 7 km от град Тетово. Веднага след пристигането си в селото се отправяме по коритото на река Каменянска по асфалтов път, до изхода на селото в посока село Йеловяне, точно на самия изход от селото има информационни табла, където по маркирана пътека се изкачваме леко и влизаме в буковата гора. От изхода на село Каменяне до първия водопад са необходими около половин час пеша. Стара мелница е запазена пред първия водопад, според жителите на село Каменяне. За съжаление днес на река Каменянска над село Каменяне е останала само една мелница, която да свидетелства за съществуването на мелничната дейност в този район. Веднага след като пристигнете до първия водопад, влизате в съвсем различна област от тази, която познавате в градските райони, където шумът на реката и пеенето на птици започват да царуват. Докато вървите по пътеката, където последователно пресичате малките мостове и се изкачвате по дървените стълби през цялото време, вашият спътник ще бъде свежият планински въздух. Студената и кристално чиста вода, която пада, измива лицето ви и ви освежава постоянно, когато се приближавате към водопадите.

Доскоро водопадите бяха почти невъзможни за достъп, без маркирана пътека и сигнализация, теренът не ви позволяваше просто да посетите водопадите. Днес до тях води маркирана пътека, където с малко фитнес в продължение на около два часа можете да видите всичките осем водопада. Пространството по Каменянска река ще ви завладее със своята красота. Веднага след пристигането на първия водопад започват многобройните внушителни малки мостове и голям брой дървени стълби, с които лесно ще преодолеете височината. Дървени стълби ви позволяват да наблюдавате и снимате Каменянските водопади от различни ъгли. Мостовете и стълбите заедно са изградени от естествен материал и са включени в цялата атмосфера.

Ако имате приключенски дух недалеч от село Каменяне има зоопарк, така че ако искате да задоволите любопитството си, можете да разгледате големия брой животни.

Автор: Дарко Оносимоски, учител по география в Основно общинско училище „Единство“ и Средно училище „Яхия Кемал“ в Гостивар.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Димитър Списаревски в квартал “Дружба 1”

ггф