Площта на сушата на Земята се е увеличила с 58 000 кв. км. за последните 30 години

Изкуственото пресушаване на ред територии, в това число крайбрежни, е оказало на този процес по-голямо влияние, отколкото топенето на ледниците и изграждане на язовири, се посочва в изследването, публикувано в списание Nature Climate Change.
 
 
Като цяло, за последните 30 години под вода са се оказали 115 хил. кв. км. суша, докато в същото време са пресушени 173 хил. кв. км. водна повърхност.
Холандските учени са анализирали снимки от спътници на НАСА. Съгласно техните изводи, пример за най-мащабното естествено наводняване стана Тибетското плато, където заради топенето на ледниците са се образували нови огромни езера.
 
 
Най-голям пример за пресушаване стана Аралско море – някога четвърто по големина езеро в света. От 60-те години то стремително намалява своя размер, заради отклоняването на водата от вливащите се в него реки. Сега Аралско море се е разпаднало на две езера и практически пресъхва.
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

2 Коментара - Площта на сушата на Земята се е увеличила с 58 000 кв. км. за последните 30 години

Бисер Русанов (непроверено) February 15, 2018

Отговори
Да това наистина го вярвам, което е в пълно противоречие на Глобалното затопляне, което се оказва една консперативна лъжа! Ако беше вярно Глобалното затопляне водната маса би се увеличила поради топенето на ледовете ,а Земната маса би следвало да намалее,а тук се доказва обратното!

До Бисер (непроверено) February 15, 2018

Отговори
Твоята вяра няма никакво значение, глобалното затопляне е научен факт.

Сподели

Снимка на деня

В двора на Преображенския манастир

ггф