Пентагонът разработва технология, която да изпраща на Земята слънчева енергия от Космоса

Изследователската лаборатория на военноморските сили на САЩ разработва технология, която ще позволи на военните да улавят слънчевата енергия в орбита и да я насочват към Земята, пише Wired. Космическата соларна енергия може както да спести средства на Пентагона, който е един от най-големите потребители на петрол в света, така и да направи военните мисии по-лесно осъществими. Наличието на енергия, която може да се насочва към опеделени места на Земята ще направи излишно пътуването на танкери с гориво до отдалечени или размирни райони по света. 
 
До момента са тествани два различни прототипа, наречени модул “сандвич”. Те дължат името си на конструкция, в която всички електрически компоненти са събрани между два квадратни панела. Горната страна е фотоволтаичен панел, който абсорбира лъчите на Слънцето. Електронната система по средата преобразува енергията в радио честоти, а на дъното има антена, изпращаща енергията към цели на Земята. 
 
Идеята е да се сглобят много от тези панели в Космоса с помощта на роботи, така че да формират редица с дължина един километър, изграждайки изключително мощен сателит. Смята се, че космическите слъчеви панели ще произвеждат повече енергия от базираните на Земята, тъй като ще могат да абсорбират слънчева енергия денонощно, независимо от климатичните условия под тях. 
 
Източник: http://focus-news.net/

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Над хижа "Алеко" във Витоша планина

ггф