Павел Сидеров – благодетелят на Алабак

Павел Сидеров – благодетелят на Алабак

Географ БГ: Здравей! Представи се с няколко думи.
Здравейте, казвам се Павел Сидеров. По професия телеком инженер. В свободното си време се занимавам основно с планинско колоездене и се опитвам да помагам за развитието му по нашите ширини.

Географ БГ: В последните няколко години си много свързан с рида Алабак. Каква е причината?
Първо да внеса малко пояснение – рида Алабак е част от Западни Родопи. Граничи с Рила и Тракийската низина. Най-общо казано това е територията между Юндола – Велинград – Драгиново – Варвара – Белово – Юндола. Родом съм от село Варвара и от малък обикалям пътеките в района.
От 2010 година започнах да карам и колело по тях. Те се оказаха доста подходящи за хобито ми и това отключи голямо желание за различни дейности като проучване, възстановяване, облагородяване както на официалните туристически маршрути така и на други пътеки използвани през годините от местните животновъди и дървари. Реално сериозна целенасочена работа започна лятото на 2015 година. До тогава основно описвах и пусках статии за някои веломаршрути, но се оказа, че няма особен смисъл от това, ако те не са в добро състояние (не се поддържат).

Географ БГ: Какво беше направено за това време?
Началото бе доста наивно. Бях решил да възстановим два позабравени туристически маршрута от гара Цепина и гара Долене до Милеви скали. Рекох си – ето сега качваме се по единия почистваме го и подновяваме маркировката и след това слизаме по другия където ще направим същото. За един ден два маршрута. Оказа се, че нещата не са точно такива каквито си ги представях.
Отне ни 9 или 10 дни да възстановим тези пътеки в групи от 2 до 6 човека. От една страна се оказа къртовски труд. От друга – това, което щяха да имат възможност да използват много туристи и колоездачи ме вдъхнови много. Да споделяш тази красота с другите.
След като стана ясно, че работата ще е много, започнах да популяризирам повече маршрутите и дейностите, които извършваме, за да може да привлеча повече ентусиасти и за да може тези инициатива в района да е устойчива във времето. Лека полека нещата взеха да се развиват. Появиха се повече хора, които да помагат. Почистихме и маркирахме доста маршрути в района – около 130 км. Появиха се и не малко други дейности свързани с опазване и популяризиране. Стана ясно, че е редно да има официално сдружение, с което да се представяме пред институциите. Така в края на 2018 година създадохме Сдружение „Алабак“ (с нестопанска цел). Последните 2 години успяхме да изработим и поставим информационни табла в източната част на рида. Също така и нови указателни табели и веломаркировка.
Направихме и няколко колоездачни събития и едно пешеходно, с което да популяризираме и споделим направеното.
В последните месеци върви активно кампания за подновяване на указателните табели и нова веломаркировка за западната част на рида – около Велинград. Там Васил Тодев от Сдружение „Байкария“ и също един от основателите на Сдружение „Алабак“ организира дейностите. Надяваме се до края на идното лято и там работата да приключи.

Географ БГ: Какви възможности за туризъм и спорт дават маршрутите в рида?
Основно сме се съсредоточили в туристическите и колоездачни маршрути, но района дава и други възможности за туризъм. Като например екстремен каяк по река Чепинска в каньона между село Драгиново и гара Долене. Парапланеризъм – това е една от темите, за които не можем да намерим съмишленици, които да помогнат за проучване и облагородяване на площадките за излитане, които са се използвали преди години. В близост до гара Цепина има впечатляващ скален откос, по който някога е имало 16 алпийски катерачни маршрута. За съжаление се оказа, че е трудно възстановяването им.
В същото време над Велинград има интересни скали, които позволяват така нареченото боулдър катерене. Надявам се занапред да намерим съмишленици за проучване и популяризиране на тези възможности. Друго нещо, което е особено интересно за мен, е възможностите за планинско бягане в района. Също теснолинейката дава чудесна възможност за съчетаване с други форми на туризъм. Минералните извори в района също допринасят.

Географ БГ: Къде може да се видят по-подробно маршрутите в рида?
Всички маршрути в района могат да бъдат разгледани на платформата, която разработихме последните години – alabak.info. Те са интерактивно поднесени, има възможност за избор по ред критерии като трудност, времетраене, изходна точка и т.н. Освен подробности за всеки маршрут може да намерите и gpx следа или пък да използвате сайта директно, за да проверите къде се намирате.

Географ БГ: Какви инициативи са планирани за бъдеще?
В момента тече кампанията за изработване и поставяне на нови туристически указателни табели и веломаркировка за района на Велинград. Надяваме се да приключим до края на идното лято. Вероятно ще се опитаме да направим някакви пешеходни и туристически събития за популяризиране. Също така има отдавна планиран заслон, който искаме да направим в района на връх Милеви скали. Надяваме се да ни стигнат силите и да намерим съмишленици, които да подпомогнат и финансово за закупуването на материалите.

Географ БГ: В България има и други хора, които биха искали да направят нещо подобно в районите, където живеят. Какви съвети би им дал?
Първо – всичко е възможно. Да се въоръжат с търпение. Да намерят повече съмишленици. Да обединяват усилия с различни ползватели на горите – примерно туристи и колоездачи, местният бизнес, който има интерес от повече посетители. Да се свържат и държат добри отношения с местните горски стопанства и регионалната дирекция по горите. Освен дейностите на терен, да се постараят да популяризират района чрез мултимедийни материали по различни канали – социални мрежи, уебсайтове и т.н. Да спазват писани и неписани правила за туристическите и веломаршрути. Ако нещо не им е ясно, да се допитват до други ентусиасти, имащи опит в областта, и да не „откриват“ топлата вода сами. Промяната започва от нас!

Географ БГ: Благодарим за отделеното време!

Посетете платформата за рида Алабак
Харесайте страницата на Инициатива „Алабак“ във фейсбук

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Димитър Списаревски в квартал “Дружба 1”

ггф