Откриха морето на Хадес

Откриха морето на Хадес

Откритието на изключително рядък минерал кара учените да предполагат, че на стотици километри навътре в Земята съществуват подземни "океани", пише Motherboard. Най-вероятно водният обем под земната кора е значително по-голям от този на всички морета и океани на повърхността.
 
Минералът се нарича рингвудит и се образува, когато минералът оливин, който е широко разпространен в земната мантия, бъде подложен на високо налягане. Рингвудитът е виждан в метеорити и е създаван в лаборатории, но досега не е откриван в естествени условия на Земята. 
 
 
Синя разновидност на редкия минерал рингвудит. Снимка: Уикипедия
 
 
Експертът по диамантите Грейъм Пиърсън от Университета Алберта е намерил 3-милиметровия кафяв минерал в щата Мато Гросо, Бразилия, докато е проучвал друг вид минерал. Оказало се, че находката е рингвудит. Изследването му показало, че 1.5 % от теглото му се дължи на вода, включена в кристалната решетка на минерала. Използвайки анализи за дълбочината на формиране и съдържанието на скъпоценния камък, ученият достигнал до извода, че дълбоко под земната повърхност има огромни количества вода.
 
 
Блатистите земи на Пантанал в Мато Гросо - бразилският щат, в който е открит минералът. Снимка: Уикипедия 
 
 
Откритието потвърждава предположенията за наличие на "океани" в земните дълбини на учени от Германия. Смята се, че рингвудитът е образуван в частите на планетата, разположени под земната кора - астеносфера и горна мантия. Точно от тези зони произхожда намерения от Пиърсън рингвудит, който се е оказал близо до повърхността, вероятно благодарение на вулканично изригване. 
 
Изследователите са разделени в мненията си за това какво има в преходната зона. Някои учени отдавна смятат, че дълбоко в Земята има залежи от вода. 
 
Източник: http://focus-news.net/

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Изглед от албанската столица Тирана

ггф