Нов вид маймуни е открит в Амазония

Нов вид маймуни е открит в Амазония

Тити са род маймуни, разпространени в Южна Америка. Тези примати прекарват по-голямата част от живота си в короните на дърветата. Често могат да бъдат видяни да седят или спят, обгърнати от собствените им дълги опашки.
 
 
 
 
През 2011 г. изследователят Хулио Цезар Делпонте наблюдава непозната маймуна в участък от източния бряг на р. Рузвелт. Шарките на примата се различават от всички познати на науката видове тити маймуни. Заинтригуван от находката, екип учени извършва наблюдения и събира информация, необходима за описване на този нов вид. В порядъка на някокото проведени научни експедиции екипът наблюдава отделни групи от тези красиви маймуни с охрени линии отстрани на тялото, с ярко оранжеви опашки и светлосиви райета на челата, което силно ги отличава от останалите видове в рода. На базата на морфологични различия учените класифицират тези маймуни като нов вид под името Callicebus miltoni в чест на бележития бразилски приматолог д-р Милтън Милло.
 
 
 
 
Новият вид е открит в район южно от р. Амазонка в Бразилия. Милтъновите тити прекарват по-голямата част от живота си в короните на високите дървета където намират храна и защита от хищници. Подобно на своите близкородствени видове, Милтъновите тити живеят в малки групи, състоящи се от моногамна двойка и потомството й. Тези семейни групи са силно териториални и използват предупредителни викове за да държат други групи на разстояние. Особено гласовити са рано сутрин и по време на дъждовния сезон.
 
 
 
 
Популацията им е изолирана в низинна дъждовна гора, заобиколена от реки и хълмове, възпрепятстващи напълно миграционните движения, което е и причина за възникването на този нов вид. За съжаление изолацията, която е създала вида, може да бъде и причината за неговото изчезване, поради все по-активното развиващата се стопанска дейност в Амазония. Лъч надежда за бъдещето на вида е обявяването на ¼ от района, в който е разпространен, под защита. Реална опасност представляват обезлесяването и горските пожари. В допълнение на това бразилското правителство строи язовири и разширява пътната инфраструктура в района.
 
 
 
 
Рразбираемо е голямото вълнение на целия ни екип заради новооткрития вид,“ заявява изследователят Фелипе Силва. „Винаги е много вълнуващо да откриеш някой нов вид в Амазония, което постоянно ни напомня колко специална е тази дъждовна гора и колко големи щастливци сме да живеем в близост до нея. За съжаление, ще ни трябва нещо повече от късмет, за да продължим да правим научни открития, подобни на това. Дъждовната гора е подложена на заплахи, както никога преди. Ако искаме тази изключителна екосистема да продължи да поддържа огромното биоразнообразие и да спомага в регулирането на световната климатична система, ще е необходимо истинско посвещение и много работа - не само от природозащитниците, но и от правителството и цялото общество“, казва още той.
 
 

Текст: Ясен Иванов по материали на www.durrell.org

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Нов вид маймуни е открит в Амазония

Daniel (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Интересна информация за тази нова маймуна, мислех, че отдавна всички са открити, но явно по света все още има места, като Амазония, където има какво ново да изскочи. Четох, че и на Калимантан са открили нов вид бозайник.

Сподели

Снимка на деня

Изглед към град Чефалу, Сицилия

ггф