Най-високата температура на Земята – 54,4°C в Долината на смъртта

На 16 август 2020 г. в Долината на смъртта в САЩ, вероятно, беше измерена температура от 54,4°C, което е нов световен рекорд.

Долината на смъртта
Автор: Wolfgang Moroder, cc-by-sa 3.0, Wikimedia Commons

Измерването се проверява от Националната метерологична служба на САЩ. Високата температура е резултат от гореща вълна по западния бряг на страната. Тя е косвена причина за двудневното спиране на тока в Калифорния, след авария в електроцентрала.

Температурата е измерена във Furnace Creek, където се намира посетителският център на Национален парк „Долината на смъртта“. Преди това, рекордът за най-висока температура на Земята е 54°C. Измерена в Долината на смъртта през 2013 г. В миналото е отчетена температура от 56,6°C, но тя се оспорва. Доскоро най-високата измерена температура на Земята се смяташе, че е в станция Ал-Азизи в Либия – 58°C.

Furnace Creek
Автор: Tobias1983, cc-by-sa 3.0, Wikimedia Commons

Сегашната топлинна вълна се простира от щата Аризона на югозапад, по крайбрежието до щата Вашингтон на североизток. Горещините оказват влияние  върху инфраструктурата – обтягане на кабелите и прекъсвания на електричеството, нарушение на графика на самолетните полети, разстапяне на пътища и прегряване на вътрешността на автомобилите до опасни нива. Топлинните вълни също могат да окажат тежко въздействие върху селското стопанство.

Долината на смъртта
Автор: Brocken Inaglory, cc-by-sa 3.0, Wikimedia Commons

Вижте също: Защо уволниха най-горещото място на Земята?

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Водното огледало в парка на Евксиновград

ггф