In memoriam: Напусна ни географът Спасимир Пилев

Почина големият съмишленик, сътрудник и приятел на Географ БГ Спасимир Пилев. Поклон пред паметта му! Искрени съболезнования към семейството и приятелите на Спасимир!

Спасимир е роден през 1989 г. в гр. Септември, недалеч от мястото, откъдето тръгва влакът по последната теснопътна железница в България.

Завършва История и география в СУ „Св. Климент Охридски“, а по-късно магистратура „Изменения на климата и управление на водите“ в същия университет. Най-много обича да се занимава с география и Уикипедия, защото познанието за света трябва да бъде достъпно за всеки. А по професия е мултимедиен разработчик на електронни учебници по География и икономика за учениците от 5. до 10. клас, както в България, така и за българчетата в чужбина.

За него е удоволствие е да се рови из архиви и библиотеки в търсене на интересни личности и събития от миналото, много често напълно забравени. Участвал е на няколко големи конференции на Уикипедия и работи в сътрудничество между Държавна агенция „Архиви“ и електронната енциклопедия, откъдето през 2017 г. получава Отличителен знак „Приятел на архивите“.

Сред любимите му занимания са пътешествията в България и по света, без значение от превозното средство. Ако може пеша, то така е най-добре. След видяното и преживяното по света може убедително да каже, че не са важни физическите белези на хората, а тяхната душевност. Но трудно е да се види всичко, затова колекционира пощенски картички от всички части на света. По време на Българския географски фестивал 2019 в Стара Загора прави изложба с над 300 от тях. Член е на Българското географско дружество.

Част от изложбата на пощенски картички от целия свят - Български географски фестивал - Стара Загора 2019 г.

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф