In memoriam: Напусна ни доц. д-р Антон Филипов

In memoriam: Напусна ни доц. д-р Антон Филипов

На 17 ноември 2020 г., след кратко боледуване, почина доц. д-р Антон Филипов, ръководител на катедра „Картография и географски информационни системи“ в Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, създател на Университетски център за въздушно наблюдение и участник в българските изследвания на Антарктида.

Доц. д-р Антон Филипов беше един от радетелите на енергийния преход към възобновяеми източници у нас и ценен консултант при изграждане на ветрови и слънчеви централи. Създател и участник в редица модерни учебни планове и програми в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той се оказа единственият, когото държавата можеше да призове в ранното утро на 13 ноември 2011 г. край севлиевското село Ловнидол, където неговите безпилотни самолети установиха степента на поражения сред взривени военни складове. На следващата година държавата отново го призова да помага – този път за взривовете край Петолъчката. С безпилотните му самолети неведнъж разузнавателни подразделения на Българската армия правеха учения и впечатляваха нейното командване. Методите му за въздушни наблюдения даваха нови хоризонти и пестяха огромна енергия при археологически изследвания – нещо, което беше забелязано дори сред научните среди в Китай. Беше търсен специалист и увлекателен лектор както в България, така и в чужбина. Той беше един от малцината географи с научна програма в българската станция на остров Ливингстън.

С личния си пример на професионално поведение, с ерудиция и опит, с неподправения си финес и елегантност, с винаги бодрия си дух, той буди възхита и вдъхновение за поколения наши колеги. Безкрайно ще ни липсват респектиращото му присъствие и безусловна подкрепа по пътя на нашето усъвършенстване!

Съболезнования към роднините, приятелите и колегите на доц. Филипов!

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Изглед от Джераш в Йордания - Овалният форум, един от най-добре запазените гръко-римски градове в Близкия Изток

ггф