Мария Томова: Учителят има най-значимата роля да предаде любовта към географията

Географ БГ: Какво е усещането да си учител по география на медалист от световна олимпиада по география? Дълъг ли бе пътят до този успех? 
 
Мария Томова: Да си учител на бронзов медалист от международната олимпиада по география е гордост, отговорност и удовлетворение от добре свършена работа. Щастлива съм, че в моята педагогическа практика имах възможността да изживея този емоционален географски миг. Благодаря на Велизар за неговата вяра, креативност и целеустременост. 
 
 
Национална олимпиада Варна 2016
 
Времето има различни измерения. Този успех е вследствие на последователна, градивна и екипна работа между учител и ученик. Пътят, който извървяхме, беше дълъг, за да се демострират географски знания на световно ниво, но кратък за реалното време на нашето ежедневие.
 
Преподавам на Велизар от три години, още през първите часове забелязах неговия инерес към  географското познание. Започнахме с допълнителни консултации и материали за самоподготовка, огънчето беше запалено и продължихме през следващата година с интензивна подготовка в школа по география и икономика, а през учебната 2015/2016 година включихме и индивидуална подготовка.
 
 
Индивидуална подготовка 
 
 
Географ БГ: Каква е ролята на учителя по география за успешната подготовка на един ученик за национални и международни състезания?
 
Мария Томова: Ролята на учителя е водеща, учителят е този, който мотивира, провокира интерес, изгражда състезателни умения. Разковничето в успешната подготовка за национални и международни олимпиади е формиране на географски знания и тяхното практическо приложение. Развиване на комплексни умения. Важно е да се разкриват закономерностите и логическите връзки при обучението по география. Съвременната география използва научните постижения и на редица други науки, ето защо тези учениците трябва да имат отлични познания по математика, физика, химия, история, биология. Необходимо е да се създава конкурентна среда в процеса на подготовка. Важно е  участие в географски състезания с цел изграждане на устойчивост и прибщаване към общност.
 
 
Велизар Бъчваров,Мария Томова, доц.д-р Ивайло Старибратов - директор
 
След всички използвани методи и подходи в обучението по география и икономика, учителят има най-значимата роля да предаде любовта към географията.
 
 
Туристически поход в Родопите
 
 
Географ БГ: Очаквате ли да се повиши интересът към географията и географските състезания сред учениците на Вашето училище след международния успех на Велизар?
 
Мария Томова: Да, интерес има. През новата учебна година се увеличи броят на участниците в школата по география и икономика с цел подготовка за състезания и олимпиади. Приятно съм изненадана и от високо поставените цели на участниците. 
 
 
Национална олимпиада Враца 2015
 
Географ БГ: Каква е Вашата лична мотивация в учителската професия?
 
Мария Томова: Когато мисля за моята лична мотивация, се обръщам назад във времето и не мога да забравя моите учители всеки един от тях е оставил дълбока диря в моето съзнание, очертал е в мен посоката на познанието. След близо 20 години педагогически стаж не забравям и моите ученици, всеки има своето място със своята индвидуалност. Да даряваш знание, да бъдеш част от израстването на млади хора и изграждането на личности, да се чувстваш полезен това е уникално и нито една друга професия не може да ми даде тези положителни емоции.
 
С мои ученици от МГ - Пловдив
 
Географ БГ: Участвахте с Ваши ученици на Българския географски фестивал – Казанлък 2016. Какви са впечатленията Ви от този форум?
 
Мария Томова: За първи път участвахме на Български географски фестивал в Казанлък. Останахме силно впечатлени от невероятната географска атмосфера. За пореден път се убедих, че силата на  географския дух е мощен ураган и прегради няма. Деца и преподаватели на различна възраст, от различни части на страната, от малки или големи градове бяха обединени от една идея ГЕОГРАФИЯ.
 
Очакваме с нетърпение Български географски фестивал – 2017 година!
 
 
Географски фестивал Казанлък 2016
 
Географ БГ: Каква е географската Ви мечта?
 
Мария Томова: В класната стая ежедневно заедно с моите ученици пътуваме до различни познати и непознати страни. Географската ми мечта е да осъществя своето околосветско пътешествие.
 
 
Ученическа екскурзия 2016
 
 

Публикувано от geolub

1 Коментара - Мария Томова: Учителят има най-значимата роля да предаде любовта към географията

РП (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Всеотдаен и достоен преподавател и резултатите са налице! Здраве и успех занапред!!!

Сподели

Снимка на деня

Изглед към град Чефалу, Сицилия

ггф