Люксембург иска да се превърне в хъб за компании за добив на космически ресурси

Страната ще подкрепи разработката на технологии и дори може да инвестира директно в някои компании от бранша. Великият херцог ще инициира и създаване на необходимата за функционирането на такива фирми нормативна база. Негов съветник е бившият директор на Европейската космическа агенция Жан-Жак Дорден.
 
 
Дорден заяви пред репортери, че добивът на ресурси от астероиди вече не е научна фантастика от книгите на Жул Верн. Базовите технологии за приземяване и доставка на материали от астероиди вече са доказани, изтъкна той и подкани европейските предприемачи да следват примера на стартиращите американски компании, които вече обмислят добива на редки елементи и други ценни ресурси от небесните тела.
 
 
Две американски компании - Deep Space и Planetary Resources, вече сформират екипи, които разработват системи за проучване на полезни изкопаеми в астероиди. Миналата година дейността им беше подкрепена от приет от Конгреса на САЩ закон, чиято цел е да защитава правата на американските фирми, занимаващи с добив на космически ресурси. Чуха се мнения, че законът може да е в противоречие с Договора за открития Космос, подписан през 1967 г. Икономическият министър на Люксембург Етиен Шнайдер обаче няма такива тревоги. Тези регулации забраняват собствеността върху небесни тела, но не изключват правото на собственост върху материали, които могат да се намират там, казва той, сравнявайки ситуацията с риболова. „Рибарите притежават рибата, която улавят, но не притежават океана.”
 
 
Макар и да е малка държава, Люксембург има важно място в областта на дейностите, свързани с Космоса. В страната е щаб квартирата на SES - най-голямата в света комерсиална телекомуникационна компания. Intelsat, втората по приходи фирма, също има офиси в Люксембург. Сега херцогството иска да се превърне в център (hub) за европейски компании за добив на космически ресурси.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Сред Намаскард, Североизточна Исландия

ггф