Китай и Непал с нови данни за височината на връх Еверест

Непал и Китай след дългогодишен спор, излезнаха с обща позиция за височината на най-високия връх на Земята – Еверест. Досега двете страни спореха по въпроса дали да добавят снежната шапка на върха, като по този начин височината му достига 8848,86 m.

Досегашното официално измерване от страна на Китай беше 8844,43 m, което е с 4 m по-ниско от приетото в Непал.

Автор: shrimpo1967, Papa Lima Whiskey 2, Wikimedia Commons, cc-by-sa 2.0

Геодезисти от двете страни са координирали работата си, за да извършат измерванията. Споразумението за съвместно измерване на най-високата точка на Земята беше постигнато по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в непалската столица Катманду миналата година.

До сега китайските власти заявяваха, че връх Еверест трябва да бъде измерен до височината на скалата му, докато непалските власти твърдят, че трябва да се включи и снежната шапка на върха.

Височината от 8848 m, която Непал е възприел, е определена при проучването на Индия през 1954 г. За първи път страната извърши собствено измерване на върха. Четирима непалски геодезисти се обучаваха в продължение на две години преди да се отправят към върха. Това започва след голямото земетресение в Непал през 2015 г. Някои геолози предполагат, че то може да е оказало влияние върху височината на връх Еверест. Земетресението с магнитуд 7,8 е причина за смъртта на близо 9000 души в Непал и предизвиква лавина, която затрупва части от базовия лагер в планината, при което загинаха 18 алпинисти. Някои върхове в близост до епицентъра са намалили височината си с около 1 m.

Височините на върховете се измерват от морското равнище. Непал използва Бенгалския залив като морско равнище. Индия е изследвала точка от залива по-близо до Еверест, намираща се до границата с Непал, и е успяла да изчисли за непалските геодезисти височината в тази точка. След това Непал изгради мрежа от станции, простиращи се на близо 250 km до точката, в която Еверест стана видим. Китайските геодезисти са използвали Жълто море като база на морското равнище.

Автор: Luca Galuzzi (Lucag), Wikimedia Commons, cc-by-sa 3.0

Макар и технологиите да оказват голяма помощ, все някой трябва да се изкачи на върха. Непалските геодезисти се качиха на върха миналата година, докато китайските геодезисти направиха това през май, ставайки единственият екип, достигнал върха през 2020 г., след като Непал спря всички експедиции по време на пандемията от Covid-19, а Китай забрани достъпа за чуждестранните граждани. Двете страни също използваха глобални навигационни системи за получаване на данни за височината от многобройни приемници в своите изчисления.

Резултатите на двата екипа показват, че връх Еверест се намира на 8848,86 m н.в.

В миналото Китай е извършил две измервания на височината на връх Еверест – първото е през 1975 г., а след това през 2005 г.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Японска вечеря с морски дарове в уютен местен ресторант

ггф