Карта на доц. д-р. Евгения Сарафова и студента Денис Урумов спечели почетна награда на състезание за визуализация на данни на NASA

Карта на доц. д-р. Евгения Сарафова и студента Денис Урумов спечели почетна награда (honorable mention) на състезание за визуализация на данни на NASA - National Aeronautics and Space Administration - Pale Blue Dot: Visualization Challenge. Повече за това може да разберете в поздрава на Американското посолство в България и лично от думите на Евгения Сарафова.

Ето какво споделиха от Американското посолство в България:

"С радост поздравяваме екипа на Евгения Сарафова, доцент в Геолого-географски факултет на Софийския университет, и Denis Urumov, студент в специалност "География" във Виенския университет в Австрия, за получаване на почетно отличие за участието си в Pale Blue Dot Challenge, организирано от NASA - National Aeronautics and Space Administration и U.S. Mission Vienna!

Техният проект илюстрира как данните, събрани в космоса, могат да подобрят живота на бъдещите поколения на нашата планета. Доцент Сарафова и г-н Урумов изготвиха сателитна карта, показваща връзката между бъдещите сценарии на моделите на засушаване и данните за изгорелите площи. Тяхната визуализация изобразява ясни модели на непропорционално въздействие върху уязвими или маргинализирани общности, особено в селските или слабо развитите райони по целия свят.

Поздравления за успеха ви!"

Ето какво сподели за успеха и Евгения Сарафова:

"С Денис Урумов спечелихме почетна награда (honorable mention) на състезание за визуализация на данни на NASA - National Aeronautics and Space Administration - Pale Blue Dot: Visualization Challenge. Предизвикателството бе през месец януари, а в него са се включили 1591 екипа от цял свят. Ние сме в топ 40.

Картата ни се казва Burning Landscapes: Drought and Wildfires to Come. Идеята обсъждахме доста дълго, търсихме какви ли не варианти за източници на данни и въпреки лудницата при мен, а при него - сесия, пуснахме тази карта. Използвахме данни от публикация в Nature, публикувана няколко седмици по-рано; данните от нея са публично достъпни (отново натъртвам важността на отворените данни!!); преработихме ги така, че да не стоят много пикселизирано, а като точки (центроидите на пикселите); в случая картографската стойност бе в основата на конкурса.

Другият основен слой е с пожарите от MODIS - този тип данни бяха задължително условие за участието на екипите. В нашия район, както се вижда на картата, прогнозите са за засушавания и съответно опасността от пожари ще става все по-голяма. И понеже светът отдавна върви към отворени данни и софтуер - изискването бе да се използва само такъв за обработка - в нашия случай използвахме QGIS за всичко от А до Я в процеса.

Много се радвам, че именно с Денис сътворихме това - всъщност аз само му дадох заготовка, а той сам довърши детайлите в QGIS. Силно се надявам, че след успешните географски конкурси в България и олимпиадата, на които бе първенец, сега това е само едно начало за него като специалист в обработката на геопространствени данни. Той е първи курс, специалност География, във Виенския университет в Австрия."

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Панорамата от кулата на Джото, Флоренция

ггф