Каменното дърво на Боливия

Каменното дърво на Боливия

В най-югозападния край на Боливия (координати 22°03′06″ ю.ш. 67°53′00″з.д.) се намира един от символите на боливийската природа – каменно дърво, разположено на около 4500 m н.в. в пустинята Силоли на територията на националния резерват „Едуардо Авароа“. На 18 km в южна посока е езерото Лагуна Колорадо. 

Коразията е изваяла тази красива форма от вулканична скала. (Сн. https://en.wikipedia.org/)

На фона на пясъчните дюни то се извисява на около 7 m, а наоколо са „неговите плодове“ – няколко каменни блока - отломки от пустинната скулптура на дървото. 

Причина за образуването му е т.нар. процес коразия (често се бърка с корозия).  В пустинните райони коразията (от лат. corrado – остъргвам)  се изразява в полиране, шлифоване, набраздяване, пробиване на скалните материали под въздействие на носените от силни ветрове песъчинки. В резултат се появяват различни причудливи природни форми, в много случаи оприличавани на дървета, гъби, колони, човешки фигури и др. Каменното дърво на Боливия е образувано  в суровите условия на пустинята Силоли, която се счита за по-високо разположена част на пустинята Атакама и е сред най-сухите територии на Земята. 

Сн. https://commons.wikimedia.org/wiki

Туристическите посещения са възможни с водачи, като престоят до красивото природно образувание е до половин час, а единствената позволена дейност е заснемането му.

Направете кратка разходка в района на каменното дърво на Боливия:

Често туристите съчетават посещението на скалното обазувание със соленото красиво езеро Колорадо (лагуна Колорадо), което е с площ около 60 km². То е включено в мрежата на влажните зони за защита на водолюбивите птици. Тук се срещат три вида фламинго: андско, чилийско и фламинго на Джеймс. 

Езерото Колорадо (Сн. https://es.wikipedia.org/)
Фламинго на Джеймс (Сн. https://en.wikipedia.org/wiki)

Природата на Боливия е изключително богата и интересна, и обхваща голямо разнообразие от ландшафти – от блатистите крайречни природни комплекси от горната част на басейна на р. Мадейра, през високите заснежени вулкани на Андите и високопланинските плата и солени езера, до пустинните територии на югозапад.  

Румен Пенин

Източници:

https://www.salardeuyuni.com/arbol-de-piedra/ 

https://es.wikipedia.org/

https://serturista.com/bolivia/el-arbol-de-piedra-de-potosi/ 

https://www.amusingplanet.com/ 

Публикувано от Prof.Rumen.Penin

Проф. Румен Пенин е географ и пътешественик, ръководител на катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет в периода 2006 – 2014 г., доктор от Московския държавен университет. Главен редактор е на електронното списание „Географ“. Автор е на книги, учебници, ръководства, монографии, научни статии, както и на фотографските изложби „Географията като приключение, географията като пътешествие“ и „Географията – пътешествие и приключение“, представени в над 100 селища на България. Изнася поредица от лекции, свързани със своите пътешествия, както и с географското образование и обучение в десетки селища в страната. Той е инициатор и председател на организационния комитет на Българския географски фестивал.

Сподели

Снимка на деня

Старият град в Созопол

ггф