Историческо гласуване – реинтродукция на вълците в щата Колорадо

За първи път се провежда референдум за реинтродукция (повторно завъждане на животински вид на територия, която той е обитавал преди, но в резултат на човешката дейност е изчезнал) на животински вид. Това се случи в щата Колорадо, САЩ, където жителите му бяха попитани дали да бъде реинтродуциран вълкът (Canis lupus) на територията на щата. Предстои изготвяне на план за реинтродукция най-късно до 31 декември 2023 г.

В миналото вълците са обитавали по-голямата част от САЩ, но ловът и капаните почти са ги докарали до изчезване до началото на ХХ в. В щата Колорадо още през 1869 г. започват да се дават награди за отстрелването на вълци, а последният вълк е убит през 1945 г.

Автор: GlacierNPS, Wikimedia Commons, cc-by-sa 2.0
Щатът Колорадо

Вълците бяха обявени за защитен вид в САЩ през 70-те години, с което започна реинтродукцията им в Националния парк „Йелоустоун“ и щата Айдахо през 1995 и 1996 г. Оттам те са се разпространили в щатите Монтана, Вашингтон, Орегон, както и в северната част на Калифорния. Те обаче все още не са възстановили историческия си ареал и продължават да липсват в щати като Мейн, Юта и Колорадо, което е една от причините учените да твърдят, че решението на администрацията на Доналд Тръмп да премахне статута на защитен вид на вълците е преждевременно.

Автор: Jacob W. Frank, Wikimedia Commons, PD-USGov

Поддръжниците на реинтродукцията твърдят, че вълците играят важна роля в екосистемата на щата. Те помагат за регулирането на популациите на елени и лосове, стимулират по-малки хищници като лисиците, като се съревновават и убиват койоти и осигуряват храна за росомахите и мечките. Против се обявяват предимно фермери, животновъди и ловци, които са загрижени за въздействието на вълци върху добитъка и дивеча.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Старият град в Созопол

ггф