Инфрачервена икона, историята на избягали затворници и други интересни неща вече можем да видим на о. Св. Анастасия

210 души е капацитетът на кораб „Кук”, който ще пътува до остров Света Анастасия край Бургас, каза Яни Пападопулов, собственик и капитан на кораба. Корабът е с две палуби, като на долната има кафене, а на горната - пейки. Времето, за което се стига до острова, е за около 40 мин. от Мостика на Бургас. При лошо време има вариант пасажерите да се вземат от пристанище Бургас. Ако времето е лошо и не може да се застава на самия остров, тогава ще се отменят курсовете, като ще се уведомяват туристите предварително от човек, който ще бъде постоянно на Мостика.

Корабът „Кук” ще пътува три пъти на ден, независимо от броя на пасажерите до октомври. Първият курс е в 10.00 часа, а последният е в 17.30 часа. При нужда между тях може да се вкарат допълнителни курсове. Официално корабът тръгва на 15 май. Капитанът на кораба е от 10 години в туристическата дейност, а практикува професията от 1986 година. Екипажът е от 4 души - капитан, двама моряци и един механик, който се занимава с двигателите. Корабът се движи с дизелово гориво, което не замърсява морето. Той е оборудван с всички спасителни средства – плотове, спасителни жилетки, пояси.

Една от атракциите на остров Света Анастасия е лекарната. Тук ще се предлагат изцяло биопродукти като билкови чайове, ]е се предлага и сладко от зелени смокини, което ще е една от марките на острова и ще се изработва там. Ще има също и биокозметика, която се изработва от лаборатория в БАН. Козметиката е изцяло от натурални продукти с луга и лечебни соли.

„Идеята е това да е едно релаксиращо място, което се доближава най-много до природата. На покрива на лекарната има засадени билки, от които ще се правят чайовете - мащерка, мента и други”, каза Весела Йорданова, директор „Култура, маркетинг и връзки с обществеността”в община Бургас.

Най-любопитното в музейната експозиция на остров Света Анастасия е, че има една инфрачервена икона. Тя може да се види само с фотоапарат или с телефон. Седем помещения има общо в музейната експозиция на острова. Те са тематични, свързани с историята на острова. Всяка една от тях представя част от миналото, което е по-значимо или по-любопитно.

Карта на острова. Източник: Уикипедия

„От една страна съкровищницата е свързана с пиратските набези, които не веднъж са се случвали в тази област. Екамус е интерактивна инсталация, интерактивен под, който е асоцииран с начина, по който Христо Фотев е наричал светещия плактон. Има стая, която е посветена на монашеското минало на острова. По минималистичен и асоциативен начин сме се опитали в тази стая на покажем от една страна просветителското движение и дейност и част от бита. Карцерът е посветен на историята, свързана с бягството на 43-мата затворници. В него са показани портрети на всеки един от тях, отделни фрагменти от тяхното бягство, които визуализират случката, както и този разказ е подплатен от холограма от звуци на събитието. Следващата стая е свързана със светицата покровителка на острова. В нея има няколко репродукции на емблематични изображения и икони. Последната стая се състои от две помещения в едно, от които има мултимедиен шкаф, показващ палитра от изображения, кадри, които показват 360-градусови панорами от най-забележителните места на острова- от църквата, фара, кея и др. В другото помещение има холограма на Христо Фотев и се чува гласа на Михаил Билалов, който изрична един от стиховете на бургаския поет”, каза още Шурелов.

Още за островите в Черно може можете да прочетете тук.

В статията са използвани материали от Агенция "Фокус"

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Изглед от старата част на гр.Телфорд, разположен на р. Севърн, Западна Англия

ггф