Има ли Земята свой чисто нов континент, наречен Зеландия?

Твърдението на учените е базирано върху сателитни данни и скални проби. Тяхното заключение твърди, че Нова Зеландия и Нова Каледония са част от новия континент, който е почти толкова голям, колкото Индия. Дали новият континент може да има икономически и геополитически последици е въпрос, който вече мнозина си задават.
 
Децата учат в наши дни, че съществуват седем континента: Африка, Азия, Антарктида, Австралия, Европа, Северна Америка и Южна Америка. В миналото не е било така. Десетилетия са били необходими да се наложат идеите за съществуването на двете Америки, например. Колко ще отнеме утвърждаването на новия континент? И дали неговата поява няма да остане само „научна сензация”? И няма ли „раждането” на Зеландия да предизвика появата” на още много други претенденти за континентална слава?
 
Всъщност до момента се знаеше за шест континента чисто в геоложки аспект - Европа и Азия са суперконтинентът Евразия. Европа е по-скоро културно-историческо понятие, отколкото тектонична действителност. 
 
Единадесетте изследователи, които проучват Зеландия, казват, че Нова Зеландия и Нова Каледония не са просто островни вериги. Те са част от една плоча на континентална земна кора (с площ от 4,9 милиона km2), която е отделена от Австралия.
 
Това не е неочаквано откритие, а постепенно осъществено. Наскоро, преди 10 години, ние нямахме натрупаните данни или увереността в интерпретация, за да напишем този доклад”, пишат изследователите в „GSA Тoday” - списание на Геоложкото дружество на САЩ.
 
Десет от изследователите работят за институции в рамките на новия континент, а един работи за университет в Австралия. Това до известна степен може да насърчи упреците към тях за ентусиазиран „континентален патриотизъм”.
 
 
 
 
Зеландия -  показана в сиво на изток от Австралия, е вероятно седмият геоложки континент; Източник: N. Mortimer et al./GSA Today
 
Концепцията за Зенландия не е нова. Същност терминът е въведен още през 1995 г. Терминът никога не е бил замислян да бъде нов континент. По-скоро, името е използвано да опише Нова Зеландия, Нова Каледония и съвкупността от потопените части и парчета кора, откъсната от Гондвана - 200 милиона-годишния суперконтинент.
 
Изследователите, които стоят зад новото изследване, за десетилетия работа привеждат нови доказателства и изследват четири критерия, които геолозите използват, за да определят една плоча от скали за континент.
 
1. Земята да се издига относително високо от дъното на океана.
 
2. Има разнообразие на трите вида скали: магмени, метаморфни и седиментни.
 
3. По-дебела и с по-малка плътност част от земната кора в сравнение с тази на океанското дъно.
 
4. Добре определени граници около една достатъчно голяма площ, която да се определи за континент, по-скоро за микриконтинент или континентален фрагмент.
 
Геолозите са установили, че Нова Зеландия и Нова Каледония отговарят на първия, втория и третия критерий. В края на краищата, те са големи острови, които се издигат от дъното на морето, имат геоложко разнообразие и имат по-дебела с по-малка плътност кора.
 
Авторите твърдят, че последният критерий от списъка - достатъчно голяма и достатъчно единна, за да бъде отделена като континент – е нещо, което изследователите могат да пренебрегнат. На пръв поглед Зеландия изглежда разбита, но всъщност не е.
 
Въпреки това, новото изследване използва скорошни и детайлни сателитни измервания и гравитационни карти на древното морско дъно, за да покаже, че Зеландия наистина е част от единна област. Данните също така показват, че обхваща приблизително площта на Индия - по-голяма от Мадагаскар, Нова Гвинея, Гренландия, или други части от земната кора.
 
Ако измерването на твърда повърхност на Земята е предварително картирано по същия начин, както на Марс и Венера (където липсват океани)- пишат те - ние твърдим, че Зеландия много по-рано щеше да е изследван и идентифициран като един от континентите на Земята.
 
Авторите посочват, че докато Индия е достатъчно голяма, за да бъде един континент - тя е вече част от Евразия, защото се сблъсква и остава на този континент преди милиони години. Междувременно Зеландия все още не се разбил в Австралия. Парче от морското дъно, наречено падина Като все още разделя континентите с 25 km.
 
Зеландия и близката Австралия; Източник: N. Mortimer et al./GSA Today
 
Друга пречка за Зеландия е нейното разделение на северна и южна част от две тектонични плочи: Австралийската и Тихоокеанската. Това разделение прави региона да изглежда повече като съвкупност от континентални фрагменти, отколкото като обединена плоча. Учени казват, че Арабия, Индия, както и части от Централна Америка, които имат подобни разделения, все още се считат като части от по-големи континенти. Нещо повече, скалните проби показват, че Зеландия е от същата континентална кора, която е и Гондвана и тя мигрира по начин, подобен на Антарктида и Австралия.
 
Пробите и данните показват също, че Зеландия не е разбита. Вместо това, тектоничните движения на плочите са изтънили, разтегнали и потопили Зеландия през милионите години. Днес, само около 5% от него се вижда - което е част от причината толкова дълго време да не бъде открит.
 
Научната стойност на класифицирането на Зеландия като континент е много повече от просто допълнително име в списъка, пишат авторите на идеята. Този континент може да е все още потопен, но той е полезен и провокиращ мисълта геодинамичен елемент в проучването на сближаването и разделянето на континенталната кора
 
Какви може да са последиците в икономически план, освен в чисто научен и образователен? Споразумения на ООН използват континенталните граници в редица случаи, за да се определи кои държави могат да извличат офшорни ресурси - и Нова Зеландия може изведнъж да се сдобие с изкопаеми горива и минерали, струващи десетки милиарди долари, които се крият в плочата на Зеландия.
 
Дни след „откриването” на Зеландия, се появиха и сведения за „изгубения континент” Мавриция на дъното на Индийския океан. Още редица континентални отломки, нарачени микроконтиненти, може да предявят претенции за континенталелн статут. Ето как изведнъж светът може да се сдобие с цял „отбор” от нови континенти. Дали Зеландия ще се утвърди като континент ще покаже времето, а ролята на науката ще продължи да бъде да търси истината, независимо колко дълбока е тя под водата или висока над небето... 
 
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Музиканти от Доленския район в Словения

ггф